Augusztus 29.-A török sereg csellel veszi be Buda várát.


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

1541. augusztus 29-én I. Szulejmán oszmán szultán serege elfoglalta Buda várát, ezután pedig a Magyar Királyság területe tartósan három részre szakadva, másfél évszázadra a Habsburg-török nagyhatalmi vetélkedés színterévé vált.

Szulejmán 50000 fős serege augusztus 29-én Óbudán táborozott le, és úgy tett, mint aki a Bécs elleni hadjáratra készülődik. Buda várát ekkor már majdnem három hónapja ostromolta a trónkövetelő Habsburgok zsoldos serege a kettős királyválasztás következményeként, de megfutamodtak látva a jelenős számbeli fölénnyel megjelent, felmentőseregnek hitt törököket.

A szultán a török táborba kérette Izabella királynét a csecsemő királlyal együtt, illetve a magyar főurakat, Török Bálintot, Werbőczy Istvánt, Fráter Györgyöt. Tudatta Izabellával, hogy védnökségébe veszi Budát de neki és fiának meghagyja a Tiszántúl és Erdély országrészeket, amelyet évi 10 ezer arany fejében kormányozhat. Mialatt a szultán a magyar főurakkal tárgyalt, addig egy nagy csapat nézelődő janicsár vonult fel a várba, ahol aztán elfoglalták a kapukat és a kulcsfontosságú tereket.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 

Forrás:

budavar.btk.mta.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved