Augusztus 3.- Mindenki Árpi bácsija lett a Magyar Köztársaság elnöke.


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Hazánk modernkori, legnépszerűbb politikai szereplője, mindenki Árpi bácsija, azaz Göncz Árpád ezen a napon 1990-ben lett először hazánk – egyébként az első rendszerváltás utáni- köztársasági elnöke.

Egy évvel korábban 1989. október 20-án az Országgyűlés elfogadta a magyar választási törvényt és három nappal később kikiáltottak a Magyar Köztársaságot. 1990. március elsején az országgyűlés a közvetlen elnökválasztás mellett döntött és az addigi házelnököt Göncz Árpádot javasolta köztársasági elnöknek.  A titkos szavazáson 295 igen és 13 ellenszavazattal elsöprő győzelmet arató Göncz Árpád egészen az évezred végéig, 2000-ig látta el ezt a tisztet.  A mindenki Árpi bácsijának becézett író, műfordító politikus számos díjat és elismerést kapott.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.” – mondta Göncz Árpád parlamenti felszólalásában, 1990. augusztus 3-án.

 

 

Forrás:

Fotó: Szilágyi Lenke

2017 Kidsnews | All rights reserved