Augusztus 4. – Noblesse oblige a nemesség kötelez vagy mégsem?


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

A nemesség számára a történelem során mindig és egyetemlegesen biztosítottak voltak a különleges jogok, ilyen volt például a fegyverviselés joga is, ami utalt a nemesség hagyományos szerepére, vagyis a társadalom fegyveres oltalmazásának kötelezettségére.

Franciaországban a nemesség az abszolutizmus korában szinte példanélküli kiváltságokat élvezett, még adót sem kellett fizetniük, sőt az úgynevezett paraszti használatért még járadékot is kaptak a jobbágyaiktól.

Akkoriban a “Noblesse oblige” vagyis a nemesség kötelez, az eredetileg használt értelmezéssel szemben tulajdonképpen azt jelentette, hogy a munka rangon aluli. Az érvényesülés útja egyszerű volt akkoriban, minél jobban tudott valaki hajbókolni, annál nagyobb mértékben jutott a járadékokhoz és méltóságokhoz, rangokhoz.

Az üzlet egyértelmű volt, ha a nemesség csöndben van, nem akar változást, nem politizál az udvar ezt honorálja.  A kialakult helyzet azonban érthető okokból egyre nagyobb társadalmi felszültségeket szült, amely a némi gazdasági válsággal fűszerezve végül is a nagy francia forradalomhoz vezetett.

Aztán persze 1789. augusztus 4-én, két mellőzött nemes Louis-Marie de Noailles őrgróf és Armand d’Aiguillon herceg javaslatára eltörölték a nemesi jogokat, és minden francia egyenrangú polgárrá vált.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

Forrás:

wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved