Szeptember 5.- Tihanyban felavatják az első magyarországi, kizárólag tudományos célokat szolgáló Országos Magyar Biológiai Kutatóintézetet.


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Tihanyban 1927. szeptember 5-én, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében felavatják az első magyarországi, kizárólag tudományos célokat szolgáló Országos Magyar Biológiai Kutatóintézetet.

Megnyitástól egészen 1956-ig két osztály működött itt, az egyik a Balaton kutatására a másik pedig általános célokra szolgált. Az intézetben már az átadást követően pezsgő tudományos élet alakult ki, és olyan világhírű tudósok tevékenykedtek az akkori általános financiális lehetőségeket jóval meghaladó, rendkívül magas színvonalon berendezett laboratóriumokban, mint Otto Loewi, Paul Weiss vagy Szent-Györgyi Albert.

A laboratóriumokat a gáz, vákuum, sűrített levegő és ivóvíz mellett Balaton vízzel és a Fekete-tengerből uszályon hozott tengervízzel is lehetett használni. Az Országos Magyar Biológiai Kutatóintézetet saját vízparttal, kikötővel, csónakházzal, akváriumszobával, és a nagyközönség számára külön balatoni akvárium bemutatótérrel rendelkezett

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

Forrás:

bli.okologia.mta.hu

Kép VIRA Magazin

2017 Kidsnews | All rights reserved