Szeptember 8.- Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja.


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

Neked, aki ezt a cikket olvasod nyilvánvalóan megvan a megfelelő képességed ahhoz, hogy gondolataidat lejegyezd, hosszabb-rövidebb fogalmazásokat, leveleket szerkessz, azonban erre nem mindenki képes. Magyarországon a statisztikák szerint a lakosság körülbelül 2 százaléka tekinthető teljesen analfabétának, 25-30 százaléka pedig leginkább kibetűzi a szavakat, de nem érti meg a szöveg mondanivalóját.

 

Ez az egyébként fejleszthető állapot egy írástudó társadalomban komoly következményekkel jár, hiszen egy felnőtt ember esetében az írástudatlanság gyakorlatilag lehetetlenné teszi a munkavállalást, a közösségben való érvényesülést.

Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napjáról az UNESCO 1965. szeptember 8-án, Teheránban tartott világkongresszusa rendelkezett, amelyen szeptember 8-át az analfabetizmus elleni küzdelem napjának nyilvánították.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

2017 Kidsnews | All rights reserved