Szeptember 9.-A török sereg megostromolja az Egri várat.


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

1552. szeptember 9-én Ahmed budai pasa és Ali pasa egyesült serege körbezárja Eger várát. A török hadjárat a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség 1551-es egyesítési kísérletének megtorlására irányult, amelyben a törökök igyekeztek meghódítani a végvárrendszerrel megerősített területeinket.

„Az ablakon besütött a nap, és rásugárzott a falon függő fegyverekre s a falak mellett rudakon álló páncélokra. Tündöklött tőle a kapitány aranyos sisakja is. Gergely mellette állott. Pillantást vetett az ablakra, aztán a szeméhez emelte a tenyerét, hogy a vezérre nézhessen.

– Azért hívattam össze kegyelmeteket – folytatta Dobó -, hogy mindenki számot vethessen magával. Aki többre becsüli a bőrét, mint a nemzet jövendőjét, nyitva még a kapu. Nekem férfiak kellenek. Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl. Akinek reszket az ina a közelgő zivatartól, hagyja el a termet, mielőtt tovább szólanék, mert meg kell esküdnünk a vár védelmére olyan esküvel, hogy ha azt megszegi valaki, meg ne állhasson holta után az örök Isten szeme előtt.

Félrenézett, és várt, hogy mozdul-e valaki.

A teremben csend volt. Nem mozdult senki.” – részlet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből.

Az október 17. napjáig tartó ostrom során a Dobó István vezette 2000 főnyi védő sikeresen állt ellen a 30-40 ezer fős oszmán seregnek -annak ellenére is, hogy a törökök több mint 12000 ágyúgolyót lőttek ki a várra- bebizonyítva, hogy Szulejmán serege sem legyőzhetetlen.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is. 

 

Forrás:

kép: egrivar.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved