Október 11.- Újra ép a Mária Valéria híd


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

2001. október 11-én adják át az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt összekötő, az Európai Unió által nyújtott  támogatásból másodszor újjáépített Mária Valéria hidat. A Feketeházy János tervezte átkelőt 106 évvel ezt megelőzően 1895. szeptember 28-án használhatták először a túloldalra igyekvők, amit a király engedélyével Mária Valéria főhercegnőről, I. Ferenc József lányáról nevezték el. A hídon ezután 24 éven át zavartalanul haladt a forgalom egészen addig, amíg a trianoni döntés értelmében a Duna folyó medre államhatárrá nem vált. A hidat ekkor lezárták majd a Felvidékre bevonuló cseh hadsereg nagy igyekezetében, 1919. július 22-én felrobbantotta.

Pár évvel később, gazdasági érdekekre hivatkozva rekonstruálták, majd 1927. május 1-jén ismét átadták a gyalogos forgalomnak. Az átkelőn 1928-tól már gépjárművek is közlekedhettek egészen addig, amíg 1944. december 26-án a visszavonuló német utászcsapatok ismét fel nem robbantották. A II. Világháború alatt minden szövetséges légitámadást átvészelt híd ezt követően több mint fél évszázadig szimbolizálta a megosztottságot.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

kaleidoszkophaz.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved