Október 14. – Nobel-békedíjat kapott Martin Luther King Jr.


kidsnews (124éves) - 7 hónapja

1964. október 14-én Nobel-békedíjat kapott a világ leghíresebb szónoka, az amerikai baptista tiszteletes és polgárjogi harcos Martin Luther King. Az 1929-ben született afroamerikai politikai aktivista célja a faji megkülönböztetés és a jogi egyenlőtlenségek felszámolása volt az Amerikai Egyesült Államokban. Az általa alapított „Déli Keresztény Vezetők Konferenciája” elnevezésű erőszakmentes ellenállási mozgalom égisze alatt rengeteg beszédet tartott, amelyek közül a leghíresebb az 1963. augusztus 28-án hangzott el Washingtonban 250 ezer ember előtt.

„Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.

Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

A következő évben, 1964. július 2-án Lyndon Baines Johnson az Egyesült Államok 36. elnöke aláírja az USA első polgárjogi törvényét, amely a rabszolgaság 1865-ös eltörlése után a legjelentősebb lépés volt az amerikai feketék egyenjogúságának irányában.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved