Október 18. – Alaszka az Egyesült Államok territóriumává vált.


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

1867.október 18-án az alaszkai Sitka-ban, amely korábban a helyi orosz közigazgatás központja volt felvonták az amerikai lobogót ezzel a terület hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok territóriumává vált. Az USA kormánya még 1860-ban kezdett tárgyalásokba az akkori orosz vezetéssel a terület megvásárlásának ügyében, de egészen 1867-ig kellett várniuk az üzletre. Ekkor a krími háborúban legyengült Oroszország mindössze 7,2 millió dollárnyi aranyért engedte át a területet, azzal a feltétellel, hogy a templomok birtokjoga az orosz ortodox egyház kezében maradhat.

A vételárat feltehetően erősen befolyásolta, hogy az egyébként nagyon gyér lakosú , művelhetetlen területekkel rendelkező Alaszkát az orosz időkben mindössze a szőrmekereskedelem tartotta életben, de az ezzel foglalkozó Orosz-amerikai Társaság a szállítás költségei miatt soha nem tudott nyereségesen működni. Három évtizeddel később Alaszkában kitört a történelem legnagyobb aranyláza, amely teljesen átalakította a helyi társadalmat és számos új települést hozott létre a festői szépségű területen. Az aranylázzal megfertőzött közel 30 000 kalandor, illetve a kisvártatva megjelent nagyvállalatok 1962-ig összesen 265 millió dollár értékű aranyat bányásztak ki a föld mélyéről.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved