Október 2.- Felpörög a világ első gázturbinája Magyarországon.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Sokan -feltehetően a Heinkel He 178 és a Messerschmitt Me 262 sugárhajtóműves repülőgépek miatt- a Harmadik Birodalom tudósainak tulajdonítják a gázturbina megalkotását, azonban az egy a korát jóval megelőző magyar gépészmérnök találmánya. A Jendrassik György tervezte meghajtás -a világ első önálló tüzelőtérrel rendelkező 100 lóerős gázturbinája- pedig már a világégést megelőzően, 1938. október 2-án felpörgött, hogy sikeresen teljesítse tesztüzemét.

A németül, franciául, angolul és spanyolul is kiválóan beszélő, világlátott Jendrassik röviddel a kis hajtómű tesztje után már el is készítette a Cs–1 jelű, 1000 LE-re és a repülőgépek számára tervezett nagyobb változatot. A turbólégcsavaros gázturbina típusjelben a Cs „csónakmotort” jelentett, mivel a budapesti Ganz gyárban így akarták félrevezetni a német hírszerzést, hogy Hitler ne tehesse rá a kezét a radikálisan új erőforrásra. Bár a tesztek a háború miatti nyersanyaghiány miatt 1943-ban végleg befejeződtek, az sokat elmond az axiális áramlású, 15 kompresszoros és 7 turbina-fokozattal rendelkező Jendrassik Cs-1-ről, hogy lényegében ma is hasonló felépítésűek a repülőgépekben használt turbólégcsavaros gázturbinák.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

Forrás:

defaultlogic.com

2017 Kidsnews | All rights reserved