Október 20. – A légiforgalmi irányítók napja.


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Ma van a légiforgalmi irányítók nemzetközi napja, amely célja, hogy felhívja a figyelmet a rendkívüli figyelmet igénylő munkájukra és a légiközlekedés biztonságában betöltött nélkülözhetetlen szerepükre.

A hazai légiforgalmi irányítás története egészen 1922-ig nyúlik vissza, mivel ekkor került sor az első világháborút követő időszakban bevezetett magyarországi légtérzár és a repülőgépépítési tilalom feloldására. Az üzleti lehetőségeket meglátva ekkor két nagyobb társaság is megalakult és hamarosan beindultak a rendszeres nemzetközi és a belföldi járatok Magyarország felett. Az egyre fokozódó légiforgalom azonban nem csak  a repülőterek biztonságos kialakítását követelte meg, de a szükségessé tette a levegőben tartózkodó gépek ellenőrzését és irányítását is. Az 1924-ben életre hívott Légügyi Hivatal ezért megszervezte a rádió szolgálatot, bevezette a körzeti repüléstájékoztatást, majd később a forgalomirányítást is.

A magyar légiforgalmi irányítók -köszönhetően a repülés egyre fokozódó népszerűségének- ma már évente átlagosan 600 000 légi járatot irányítanak, így nem ritkán 30-40 másodpercenként lép be egy-egy gép Magyarország légterébe.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

hungarocontrol

2017 Kidsnews | All rights reserved