Október 22. – A dadogás elfogadásának világnapja.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

1998 óta a mai napon, október 22-én tartjuk a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapját. A statisztikák szerint jelenleg körülbelül 70.000.000 ember dadog a Földön, ami a teljes emberi populáció nagyjából 1 százaléka körül lehet. Akkor beszélhetünk a megjelenéséről, ha az egyén rendszeresen megnyújtja vagy ismételgeti az egyes beszédelemeket, illetve indokolatlan szüneteket tart mondandójában. A beszéd folytonosságának ilyen jellegű zavarát egyébként  jellemzően tizenkét éves kor előtt diagnosztizálják. A dadogást akár egy negatívan megélt élethelyzet is kiválthatja, de legtöbbször  központi idegrendszer sérülését, a biokémiai eltéréseket, valamint a túl gyors vagy lassú beszédfejlődést okolják a kialakulásáért.

A dadogás tehát egy közismert jelenség, ami gyermekkorban igen jól kezelhető és ezért serdülőkorra általában elmúlik, mégis sokan vannak, akik közösségükben céltáblaként élik mindennapjaikat. Ők azok, akiket a dadogás miatt rendszeresen csúfolnak, kirekesztenek, vagy csak egyszerűen háttérbe szorítanak. Vegyük tehát komolyan a mai nap üzenetét, segítsük a dadogók beilleszkedését, támogassuk őket a közösségben és küzdjünk a kirekesztésük ellen.

Végezetül itt van néhány korábbi dadogó, akik gyermekkorukban nap mint nap ki voltak téve ezeknek a támadásoknak:

Julia Roberts

Nem csak ő, de a bátyja, Eric Roberts is dadogott az iskolában, ami miatt rendszeresen bántották és nap mint nap kinevették őket. A később szintén színészként foglalkoztatott Eric emiatt az olvasásba menekült, Julia dadogása pedig a filmfelvevőgép előtt múlt el nyomtalanul.

Kylie Minogue

A Grammy-díjas ausztrál énekesnő, dalszerző és színésznő elmondása szerint az egész gyerekkorát végig kínlódta a beszédzavarával, mire kiderült, hogy az éneklés az, ami képes kigyógyítani.

The Silver Clef Lunch 2012 in aid of Nordoff Robbins held at the London Hilton, Park Lane, London..Friday, June 29, 2012 (Photo/John Marshall JME)

Nicole Kidman

Az Oscar és Golden Globe díjas ausztrál-amerikai színésznő, modell és énekesnő is beszédzavarral küzdött, de aztán minden külső segítség nélkül múlt el nála a dadogás.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved