Október 24. – A fekete csütörtök.


kidsnews (124éves) - 5 hónapja

1929. október 24-én egy korábban soha nem tapasztalt árfolyamzuhanással kezdetét vette a nagy gazdasági világválság a New Yorki-i tőzsdén. A 13 millió részvény eladásával járó, kontrollálhatatlan folyamat október 29-én érte el tetőpontját amikor a 19%-os csökkenés miatti veszteség már elérte az 50 milliárd dollárt.

A bankok csődjétől rettegő részvényesek ahogy az ilyenkor lenni szokott hosszú sorokban várakoztak a pénztárak elött megpróbálva kivenni befektetéseiket, amelynek egyenes következménye lett, hogy a bankok ténylegesen fizetésképtelenné váltak. Ezrével mentek csődbe a pénzintézetek, százezrek vesztették el az állásukat, üzemek és vállalkozások mentek tönkre, miközben a termelőknél mérhetetlen mennyiségű felesleges árucikk maradt, amit pénz hiányában egyszerűen nem lehetett értékesíteni.

A gazdasági visszaesés globális válsággá terebélyesedve a beruházások elmaradásával és a munkanélküliség robbanásszerű növekedésével köszöntött be Europába is mivel a kontinens legnagyobb hitelezője az Egyesült Államok volt akkoriban.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved