Október 26. – Elvileg megkaptuk a jogot a külföldi utazásokhoz.


kidsnews (124éves) - 6 hónapja

  1. október 26-án a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa rendeletben mondta ki, hogy törvényes jognak tekinthető az utazáshoz való jog, de persze ez csak korlátozottan volt igaz.

Az 1956. októberét követően – amikor is a zöldhatáron keresztül mintegy 200 000 magyar emigrált a nyugati országokba – a bizalmatlanságra alapozó szocialista államhatalom alaposan megvizsgálta ki az a magyar, akit külföldre enged. A rendkívül szerencsések kicsiny, mindössze pár száz fős klubjába a politikusokon kívül az alaposan lekáderezett művészek, sportolók, fuvarozók, idegenvezetők, a nemzetközi járatok személyzete, valamint a felsoroltakat megfigyelő titkosszolgák tartozhattak.

A nem kellően prominens elvtársnők és elvtársak meggondolatlan kérelmeit indoklás nélkül utasították el a belügyi szervek, és egészen az 1970-es évekig kellett várni, hogy az utazás követelményrendszerét meghatározó jogszabályokat egyáltalán megismerhessék a magyarok. Hatalmas könnyítés volt amikor 1972. január 1-jén bevezették a piros útlevelet, amellyel maximum 30 napra lehetett külön engedély nélkül elutazni, persze csak a szocialista szomszédjainkhoz.

1978. október 26-án a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa rendeletben mondta ki, hogy törvényes jognak tekinthető az utazáshoz való jog, de ennek ellenére a világútlevéllel való szabad utazás lehetőségét csak 1989-ben teremtették meg nekünk. A köztes időszakban pedig leginkább az útlevélosztály tisztviselőinek jóindulatán és a kérelmező leleményességén múlott, hogy ki és mikor mehetett nyugatra.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

2017 Kidsnews | All rights reserved