Október 8. – Átadják az Országházat.


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

1902. október 8-án adják át Magyarország legismertebb középületét, a Steindl Imre által tervezett Országházat. Az átadás pillanatában még nem is teljesen kész -a Magyar Országgyűlésnek és intézményeinek helyet adó- épület kivitelezése során a főlépcső mellett található, Svédországból hozatott nyolc márványmonolit kivételével kizárólag magyar alapanyagokat használtak fel. A tizenhét éven keresztül tartó építkezés során 40 millió téglát és 30 000 köbméternyi faragott díszkövet építettek be, amit 40 kg arannyal díszítettek. Külön említést érdemel az épület mai napig működőképes hűtési és fűtési rendszere, ami akkoriban igazi szenzáció volt és Európa legmodernebbjeinek számított. Működése során a szükséges hőt egy közeli épületben elhelyezett kazánban gerjesztett majd a fűtőtestekig szállított gőz biztosította, a hűtést pedig a korábban a téren álló két vízmedencés szökőkúton keresztül átszívott hideg levegővel oldották meg.

Az Országházat 2011-ben a Világörökség részének nyilvánítottak. A 18 000 négyzetméteres épület felbecsülhetetlen muzeális értéket képvisel és méltán lett a magyar nemzet büszkesége.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

2017 Kidsnews | All rights reserved