Október 9. – Rendeletben tiltották be a húsételek felszolgálását.


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

1944. október 9-én, a második világháborúban a magyar kormány rendeletben tiltotta be a húsételek felszolgálását az éttermekben, amely alól csak a harmad- és negyedosztályú vendéglők és azokban is csak a gulyás vagy a főtt marhahús ételek képeztek kivételt.

A tiltásnak az adta az alapot, hogy 1944-ben rekordtermést takaríthattak be a magyar gazdák, így a jegyrendszer ellenére is jelentős élelmiszerkészletet tudott felhalmozni a lakosság. Ráadásul mivel a közelgő szovjet hadseregnek senki sem szándékozott húst és egyéb élelmiszert átadni, kiárusították a korábbi készleteket és elkezdték az állatállomány kényszervágását is. Hirtelen az a furcsa helyzet állt elő az ostrom alatt lévő országban, hogy az éttermek kínálata olyan lett mintha nem is lenne háború.

A színhús azonban a konzervekbe és a németeknek kellett így jogszabályban szabtak gátat a kereskedelmének, ez alól pedig csak a jellemzően nyesedéket felhasználó kevésbé előkelő éttermek voltak a kivételek.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 

Forrás:

mno.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved