November 11. – Márton napja


kidsnews (124éves) - 4 hónapja

A legenda szerint valamikor a 4. században a római császár katonájaként szolgáló, egyébként magyar származású Márton egy nagyon hideg téli estén megosztotta köpenyét egy nélkülöző koldussal valahol a mai Franciaország területén. Jócselekedete természetesen nem maradt észrevétlen. Jézus még aznap éjszaka megjelent neki álmában és onnantól fogva Márton már nem a császárt, hanem Istent szolgálta. Jóságáról, empátiájáról már életében legendák születtek és püspökké is szentelték. Ő azonban szerény ember volt és mivel méltatlannak tartotta magát a címre, egyszerűen elbújt egy libaólban. A derék szárnyasok azonban nem őrültek a hívatlan vendégnek így hangos gágogásukkal elárulták hová bújt a később Tour püspökévé szentelt egykori katona.

A legendából ünnep kerekedett ezért a népszokások szerint Márton napján ezután már rendszeresek voltak a lakomák, bálok és vásárok, amihez hozzájárult, hogy ez a nap a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap. Az asszonyoknak nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a hiedelmek szerint a jószág pusztulását okozta. Ilyenkor jellemzően liba került az ünnep asztalra mivel „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved