November 15. – 30 éve lépett ki az űrbe az első szovjet űrrepülőgép.


kidsnews (124éves) - 6 hónapja

1988. november 15-én sikeres, pilóta nélküli próbarepülést hajtott végre az első szovjet űrrepülőgép, a Buran. A többször felhasználható jármű fejlesztését még 1976-ban rendelték el, megirigyelve az amerikaiak sikereit. Az űrverseny és a hidegháború időszakában nem igazán volt idő hosszasan kísérletezni, tervezgetni, ezért a szovjet mérnökök utasításba kapták: ötletbörze helyett a feladatuk a „szovjet Space Shuttle”, azaz az amerikai űrrepülő hazai változatának megalkotása.

Azt, hogy ez az utasítás pontosan mit takart soha nem derült ki, de az biztos, hogy amikor aztán a hosszas előkészületek után a Buran a nagy nyilvánosság elött is megjelent, igencsak meglepődtek a tévénézők és a NASA szakemberei is. A szovjet és az jóval korábban megépített amerikai űrrepülők ugyanis a megszólalásig hasonlítottak egymásra. A szovjetek a kémkedésre vonatkozó vádakat tagadva, a számítógépes modellezés  hasonlóságára, valamint a fizika általános törvényeire hivatkoztak, amiért már a TU-144-es szuperszonikus utasszállító repülőgép is hasonlóra sikerült a francia-brit koprodukcióban tervezett Concorde-hoz.

Az amerikai változatnál lényegesen fejlettebb elektronikával, teljesen eltérő futóművekkel és főhajtóművel rendelkező Buran ráadásul több hasznos teherrel és nagyobb létszámú személyzettel is képes repülni-mondták.

A sikeres próba ellenére a programot anyagi fedezet hiányában leállították, a különböző készültségi szinten lévő gépek pedig örökre a hangárakban maradtak.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

2017 Kidsnews | All rights reserved