November 5. – Az évszázad képlopása.


kidsnews (124éves) - 6 hónapja

1983. november 5-én a hosszú hétvégén zárva tartó budapesti Szépművészeti Múzeumból egy betörés során hét nagy értékű festményt loptak el, közöttük Raffaello 20 millió dollár értékű Eszterházy Madonnáját. Mint később kiderült a felújítás alatt lévő épületbe a külső állványozások keresztül, mindössze egy üvegvágóval jutottak be az elkövetők, akik ezután pengével szedték ki a rendkívül értékes -ismertségük miatt nyilvánvalóan értékesíthetetlen- festményeket a keretekből. A múzeumban szolgálatot teljesítő három biztonsági őr állítólag éppen a kedvenc sorozatát nézte a tévében, és mint kiderült riasztóberendezés sem volt bekapcsolva.

A később csak balekoknak hívott magyar-olasz amatőr banda egyébként rengeteg nyomot hagyott hátra a helyszínen és nemzetközi együttműködéssel indult hajtóvadászat utánuk. A bűncselekmény következtében károsodott műalkotások végül egy telefonos bejelentés alapján 1984. januárjában kerültek elő egy görögországi kolostor kertjében lévő bőröndből, és a gyanúsítottak is hamar a rendőrség kezére kerültek.

Az 1984. április 16-án kezdődött a magyarországi bűntetőperben Kovács Gusztáv elsőrendű vádlottat 12 év fegyházra, Raffai Józsefet hét év börtönre, Jónás Katalint 6 hónap felfüggesztettre ítélték. A Nápolyból érkezett olasz tettestársak pedig hazájukban álltak az ítészek elé.

A kétbalkezes elkövetők történetéből rádiókabaré, könyv és játékfilm is született akkoriban.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

Kép: wikipedia;naggeo;

2017 Kidsnews | All rights reserved