November 6.- Kuvaitban eloltották az utolsó lángoló olajkutat is.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

1991. november 6-án sikerült eloltani az utolsó lángoló olajkutat Kuvaitban, amit még az Öböl-háborúban visszavonuló, a környezetszennyezéssel nem sokat foglalkozó iraki csapatok gyújtottak fel.

A két ország közötti konfliktus még a nyolcvanas évek végén, a közösen felügyelt olajlelőhelyek miatt tört ki, mivel az iraki vádak szerint a Kuvait által növelt kitermelés negatívan befolyásolta az olaj árát. Megegyezniük nem sikerült ezért 1990. augusztusában Szaddám Husszein csapatai lerohanták az országot. A világ persze nem nézte tétlenül a diktátor terjeszkedését ezért az USA vezette, 34 ország részvételével megalakult és hatalmas túlerőben lévő koalíciós haderő 1991. február 26-ára teljesen felszabadította az országot.

Szaddam visszavonuló csapatai válaszul közel 1000 olajkutat  gyújtottak fel és a 40 millió elégett nyersolaj sűrű fekete füstje beborította az eget. Indiában fekete hó, Afrikában fekete eső esett, és a Föld időjárása drámaian megváltozott a levegőbe kerülő több millió tonna szén-dioxid miatt.

A sokáig megfékezhetetlennek tűnő tüzeket végül nemzetközi összefogással sikerült eloltani. A magyar csapat kilenc olajkutat oltott el az itthon csak „birodalmi lépegető”-ként emlegetett tűzoltó berendezés segítségével. A hivatalosan BIG WIND-nek hívott, a T−34-es közepes harckocsi és két darab MIG-21 vadászrepülőgép.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

fototortenet.blogspot.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved