November 8.- A röntgensugárzás felfedezése.


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

1895. november 8-án éjszaka Wilhelm Conrad Röntgen egy katódsugárzásra vonatkozó kísérlete során felfigyelt egy addig soha nem tapasztalt jelenségre. A róla később röntgensugárzásnak elnevezett „titokzatos fény” a mérnök által használt sötét laboratóriumban az ott lévő bárium-platina-cianiddal bevont papírlemezt több méterről valóságos fényforrássá varázsolta. Röntgen persze keresni kezdte az energia forrását ezért kezével eltakarta a katódsugárcsövet, majd meglepetten tapasztalta, hogy az említett papírlemezen kirajzolódott a saját kézcsontjainak árnyképe.

Mindezek annyira felizgatták (az 1800-as évek végén járunk csak), hogy a következő hetekben szinte megállás nélkül próbálta meghatározni az addig ismeretlen sugárzás jellemzőit. Rájött keletkezésének körülményeire és arra is, hogy az anyag sűrűsége miképpen befolyásolja a fényhez hasonlóan terjedő sugarak energiáját. Wilhelm Conrad Röntgen a korszakalkotó felfedezése miatt elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat 1901-ben.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

kép

2017 Kidsnews | All rights reserved