December 28. – Ezen a napon született Neumann János


kidsnews (124éves) - 5 hónapja

1903. december 28-án a Budapesten megszületett Neumann János, aki később a digitális számítógép alapjainak lefektetésével vált ismertté. A tízéves kora előtt már csodagyereknek titulált Neumann középiskolai tanulmányi után vegyészmérnöknek tanult Zürichben, majd a Budapesti Tudományegyetemen doktorált matematikából. Egyetemi évei alatt sokat tartózkodott Berlinben, ahol Albert Einsteinnél statisztikus mechanikát hallgatott és megismerkedhetett Szilárd Leóval, valamint Gábor Dénessel is. 1930-ban költözött ki az Egyesült Államokba, ahol előbb a Princetoni Egyetemen  tanított, majd a második világháború évei alatt tanácsadóként részt vett az atombomba megépítésében.

A háború után számítógépnek tervezésével foglalkozott, és kifejlesztette a belső működés elméletét, a kettes számrendszert alkalmazó, memóriát és programtárolást használó utasításrendszert, vagyis a Neumann-elvet.

Neumann észjárását ismerve néha eltűnődőm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e szemben, aki nem is ember, hanem félisten, de olyan alaposan kiismerte az embert, hogy tökéletesen utánozni tudja” – mondta róla pályatársa, Hans Albrecht Bethe Nobel-díjas fizikus.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved