10 Túlélőtipp mozaikcsaládosoknak


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Bizony sokszor van, hogy a szülők akarva-akaratlan kiforgatják körülöttünk a négy sarkából a világot. Ha ez az állapot állandósulni látszik, íme néhány tipp, elsőkézből, hogyan is őrizd meg legalább te a józan eszed.

1.

Az első számú hasznosnak bizonyuló tárgy az MP3-lejátszó. Ezzel az eszközzel remekül ki tudod zárni a körülötted folyó irdatlan veszekedést/hangzavart, és egy csomót kulturálódsz a kifogyhatatlan zenei műfajokból.

2.

Ha még friss a szüleid válása és/vagy újraházasodása, és emiatt sokszor rosszul érzed magadat, beszélj velük erről! De előfordulhat, hogy nem akarod megosztani szüleiddel ezt a rossz érzést bármilyen személyes ok miatt, ezesetben tereld el egy kicsit a figyelmedet valamivel. Pl.: Olvass izgalmas könyveket, rajzolj, esetleg nézd meg kedvenc filmedet századszorra is!

3.

Lehet, hogy sokan hülyeségnek és időpazarlásnak tartják a naplóírást, de ez ne hasson rád! Nem kell minden nap írni, de ha valami olyan dolog ér, amit szívesen leírnál, tedd meg. Egy próbát biztosan megér! Sőt, ha majd egy napon te válsz, odaadhatod a gyermekednek, hogy olvassa el, te hogyan élted meg az ő nagyszülei válását, milyenek voltak akkoriban a mindennapjaid!

4.

A válás után semmiképp ne zárd el magadat mindentől, adj lehetőséget a szüleid esetleges új párjainak, hogy megismerjenek, mert bizony ők is tudnak jó fejek lenni ám! Arról nem is beszélve, hogy a jófejségen túl egy plusz fő sok-sok plusz kölcsönkérhető ruhával, veled töltött szép perccel, és kismillió új lehetőséggel jár, úgy mint; megkérheted őt, hogy vigyen el téged – csak téged, kettesben (erről a soktestvéresek bőven mesélhetnek, hogy ez a soha vissza nem térő alkalmak egyike, amire, ha lehet, azonnal le kell csapni) – mondjuk fagyizni, vagy kirándulni, esetleg színházba, de ha úgy tetszik moziba is. Vagy tulajdonképpen ahogy akarod. Az érintett személy tutira benne lesz a buliban!

5.

És a sok új tesó? Ha idősebb(ek) nálad, máris nyertél egy (vagy több) agyat (vagy agyatlant) akik segítségedre lehetnek a házifeladatban, akikkel megoszthatod az osztályban történt dolgokat, értelmesen beszélgethetsz a kedvenc filmedről sőt nyugodt szívvel kibeszélhetitek a szüleiteket…:)Ha pedig a tesó kisebb… végre van egy olyan családtag (ha eddig nem volt) akinek te lehetsz a nagytestvére! Elviheted őt sétálni, esetleg kimehetsz vele a kertbe cseresznyét szedni, (igen, sajnos ez kert és cseresznyefa hiányában aligha megvalósítható, de lehet borsót, szilvát, vagy ha az sem aktuális akkor virágot szedni anyunak/apunak) és akármennyire is furcsa, egy ilyen apró gesztust ő nagyon fog értékelni, és baromira büszke lesz arra, hogy van egy jófej nagytestvére, aki a (láthatatlan) kertben (láthatatlan) cseresznyét szed vele…

6.

Ha új tesó születik anya/apa új párjától, annak csak jó vége lehet. Nekem speciel (egyelőre) egy ilyen jellegű kishúgom van, de Mici eddig mindenkire pozitívan hatott. Születése óta (nem csak praktikus okokból) sokkal kevesebbet rohanunk, ergo mindenki megfontoltabb, és sokkal több időt töltünk egymással azáltal, hogy mindenki a kicsi körül zsong. A kicsinek pedig ez oly édesmindegy, mivel egyelőre három dolgot csinál: eszik, alszik és hasonlít.

7.

Ne bizakodj túlságosan, és ne arra a napra várj, amikor a szüleid újra együtt fognak élni, mert lehet, hogy ilyen nem lesz többé. Fogadd el, hogy ez így alakult, és próbáld a jó oldalát felfogni. Például, így, hogy már nem élnek együtt, nem kell hallgatnod a folytonos veszekedésüket, és jó eséllyel tartalmasabban telik majd az az idő is, amit veled töltenek, hiszen a legtöbb elvált szülő igyekszik jobban kihasználni aztokat a lehetőségeket, amikor a gyereke éppen vele van. Továbbá, ha az egyik szülődből ideiglenesen eleged van (ami szerintem teljesen normális) akkor csak össze kell pakolnod a cumóidat és át tudsz “költözni” néhány napra a másik szülődhöz, amíg egy kicsit csitulnak a kedélyek.

8.

Lehet – sőt, meg merem kockáztatni: biztos – nem voltál túl boldog a válásnál, de a szüleid sem! Egészen biztosan nyomós okuk volt arra, hogy így döntöttek, és biztosan úgy döntöttek, ahogy az mindannyiótoknak a legjobb, téged is beleértve, hiszen mégiscsak a gyermekük vagy.

9.

Fordítsd a javadra, hogy sok családtagod van! Így, hogy többen vannak, többen is tudnak rád figyelni, ebből eredően nagyobb az esélye annak, hogy valaki meghallja az igényeidet és annak az esélye is nő, hogy nem csak meghallja, hanem foglalkozik is vele!

10.

Még most sem lehet túlélni a mozaikcsaládba élést? Ha jól meggondolod, tud ám ez is kellemes lenni. Csak egy csöpp optimizmus és empátia, egy jó nagy adag türelem és belső magabiztosság kell hozzá! Hajrá!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved