A biolumineszcencia csodái


Shiwaeera (15éves) - 4 éve

Hogy mi is a biolumineszcencia? Egy élő organizmus kémiai reakcióinak eredményeképpen fény jön létre. A luciferin és annak enzime, a luciferáz reakcióba lépnek egymással, oxigénnel vegyítve ez fényt bocsájt ki. Tehát luciferin és luciferáz keveréke egyenlő: világító anyag, a biolumineszcencia. Több élőlény használja ezt az anyagot táplálékszerzéshez, párkereséshez vagy a ragadozók elűzéséhez. Pl.: szentjánosbogár, sárkányhal, több gomba vagy medúzafaj.

A szentjánosbogár (Photinus carolinus)

A szentjánosbogárról már mindannyian hallhattunk. Ez a kis bogár Magyarországon is látható. Mintegy 2000 faját ismerjük, de Magyarországon csak 3 található meg. Ő is a biolumineszcenciát használja párkereséskor. A szentjánosbogaraknál csak a hím tud repülni, a nősténynek szárnya sincs. A nőstények a földön, fűszálakon, egyéb növényeken várják, hogy hím fajtársaikra találjanak. Mindenevő állatok, mindössze 1-3 cm nagyságúra nőnek meg.

 

A sárkányhal (Eustomias tetronema)

A sárkányhalak a mély tengerek lakói. Ijesztően néznek ki, de még a nagytestű nőstény is csak 40 cm. Akár 3000 m mélységig is leúszhatnak, és itt már vaksötét van. Álláról világító „szakáll” csüng le, ezzel csalja magához az apróbb lényeket, melyek még megélnek itt. Csak a nőstényeknek van világító „szakálla” valamint foga. A hím mindössze 5 cm. Ez a különös kinézetű hal nem csak kifejletten, de lárvakorában is igen szokatlanul néz ki. A kicsi szemei akár teljes testhosszának felét is elérő „kocsányokon” lógnak, mely idővel egyre megrövidül, kifejletten szemei már koponyájában vannak.  A lárva színe is különös, szinte teljesen átlátszó, pedig szülei majdnem teljesen feketék.

Világító gombák (Mycena chlorophos)

Majd százféle világító gombáról tudunk, amely világít a sötétben. Fényüket valószínűleg arra használják, hogy magukhoz vonzzák a spóráikat terjesztő rovarokat. Már az ókorban felfigyeltek arra, hogy néhány gombafaj világít a sötétben. Oxigénmentes környezetben azonban ez a képességük megszűnt. De hogy miért arra nem tudták, mi a válasz. Ma azonban már tudjuk, hogy ezt is a biolumineszcenciának köszönhetjük. Az oxigénmentes környezetben azért nem lumineszkált (világított), mert a biolumineszcencia oxigén nélkül nem működik.

Bordásmedúza (Ctenophora)

Ezeknek a különös medúzáknak valójában csak a testük közepe világít. Az oldalukon futó színváltó fényjáték optikai trükk csupán. Összehangoltan mozgó apró úszólemezkéi kis prizmákként megtörik a fényét, ezért szivárványlik. Mikor alkonyodik, ez a kismedúza felúszik a felszín közelébe és vadászni kezd. Csillámló fényjátékával csalja magához közel a kíváncsi, apró gerinctelenek, plankton alkotó lények seregét. Egy 2007-ben kezdődött kutatás szerint a bordásmedúzák  idegrendszere teljesen eltér a többi élőlényétől. Annyira nem illenek bele az eddigiek által felvázolt képbe, hogy a tudósok szerint teljesen más utakon fejlődtek. Szerintük a bordásmedúzák evolúcióját ezt követően teljesen különállónak kellene tekinteni. „Rendkívül ellentmondásos a helyzet.”- mondja Leonid Moroz a kutatás vezetője. „Ezek az állatok komplex idegrendszerrel rendelkeznek, ugyanakkor egy minden más állatétól teljesen eltérő kémiai nyelvet használnak annak működtetéséhez.”Forrás:

Kép: Hanna

 

2017 Kidsnews | All rights reserved