A jövő konyhájában 3D nyomtatóval készíted az ételt?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Danilo Spiga egy nem mindennapi séf, inkább képzett mérnök, mint főszakács, aki a teljes menüt 3D nyomatóval készíti. Még egyetlen vendég sem lett beteg a Spiga laboratóriumában készített fogásoktól, amikkel az olaszországi Szardínia szigetén Cagliari városában kísérletezik. Senkinek nem lett allergiája, étel mérgezése, vagy gyomorfájása, ami azért biztató eredménynek tűnik.

„Minden, amit ettünk, nagyszerű volt”

– mondta az egyik női kóstoló, aki igencsak kétkedő volt eleinte. Ha nem látom a saját szememmel. soha nem hittem volna el, hogy ez a crostino (egy olasz tradicionális étel) 3D nyomtatással készült el. „Hallottam erről a TV-ben, de azt képzeltem, hogy olyan az íze, mint a műanyagnak.” – tette hozzá.

A crostino zöldségekkel, krémsajttal gazdagítva készült, és mesterséges eredete ellenére finom volt. Spiga a recepteket mérnöki tudással egészíti ki, a vágódeszkát, keverőtálakat és egyéb konyhai eszközöket nyomtatóval helyettesíti, ezzel téve érdekessé az új ételkreálmányait, miközben hagyományos összetevőket használ.Szerinte nyilvánvaló, hogy a jövő konyhájában a kábelek és merevlemezek szükségesebbek lesznek a késnél és a villánál.

„Még mindig vannak korlátai a folyamatnak, mert a tésztát például meg kell főzni a nyomtatás után.  A printer nem tudja azt megfőzni, ezért mindig kutatjuk, hogyan tudna megvalósulni, hogy a nyomtató már fogyasztásra kész ételként nyomtasson”.

képünk illusztráció

A tálalt vacsoramenü gazdag és változatos volt.  Az összetevők ugyanazok, mint az eredeti receptben, például a tésztáknál ugyanúgy liszt és víz, de más arányban.  Spiga a Sardegna Ricerche laboratóriumban, a Szardíniai Önkormányzat irányítása alatt dolgozik, ahol a kutatók a kreativitásukkal tradicionális olasz ételeket próbálnak pontosan ugyanolyannak elkészíteni, mint amilyenek az eredeti, kézzel készült hagyományos ételek.  Erre jó példa volt a mozzarella, ami az egyik legnehezebben létrehozható termék volt Spiga kutatásaiban, de ahogy mesélte: ”A végén kitűnő lett. Ízében különleges, formájában és méretében is megfelelt az eredetinek.”

„Elmondhatjuk, hogy minden, amit ettünk, finom volt” – összegezte Valeria Casti, a vacsora egyik vendége. „-Az ételek eloszlattak minden olyan elképzelést, hogy az így elkészített ételek íztelenek lennének”.

Ma még azért – a 3D nyomtatás összes előnye ellenére, Spiga konyhája továbbra is igényel hagyományos eszközöket, mint a merőkanál vagy a tűzhely. Spiga egy mérnök, szakács szerepben, mert a hagyományos szakácskodás szerinte elavult. A printer parancsokat kap egy szoftvertől, de az összetevőket és az elkészítés módját most is egy tapasztalt szakács álmodta meg. Csakúgy, mint a hagyományos printereknél, az ételnyomtatónak is szüksége van a tintapatronnal egyezően működő, tökéletes aránnyal előkészített ételalapanyagok betöltésére. Ez egy új eljárás, ami lehetővé teszi az összetevők pontos arányának meghatározását a hagyományos receptekben is.  Az így összekészített „tintát” csak belehelyezzük a „patronba” és már nyomtatható is az tradicionális receptből készült étel.

Egy másik kutató a Sardegna Ricerche-nél sokkal érdekesebb recepteket és ételeket készít, mint a tészta vagy mozzarella. A laborban 3D nyomtatóval előállított több fajta ricottát, nugátokat, mandulakrémet és még csokoládét is. Ezek elkészítése már különbözik a kézzel készült termékek elkészítéstől, de az ízük nagyon hasonló.

A fő kóstoló vendég Leoildo Contis volt, aki ma is a nagyszülei 90 évvel ezelőtt nyitott cukrászdáját vezeti, az eredeti recepteket használva a híres desszertek elkészítésekor, de elismerően nyilatkozott a labor innovatív elkészítési módjáról. Szerinte hagyomány nem fél a technológiától, mert ugyanúgy képes fenntartani a minőséget. „ – Látom magam a jövőben ahogy használom ezeket a gépeket a cukrászdámban. Rengeteg megoldást tudok elképzelni, amit a gépek lehetővé tennének számunkra. Olyan formákat, amit kézzel nem lehet elkészíteni.” – mondja.

Egy másik vendég Robert Flore, a dán származású ünnepelt szardíniai szakács, aki inkább távolról figyeli a tapasztalatokat, de megkóstolni sem akarja. „Nagyon kíváncsi vagyok erre, de azt gondolom, a kulináris hagyományoknak nem kellene hajlania a tudományos szeszélyekhez” -mondta. „Az egyetlen módja, hogy az étel évszázados ízeit továbbadjuk, az a saját kézzel készítés.”

Floertől eltérően azonban a kutatók kevés valódi eltérést látnak az ételkísérleteik eredményeiben, ezért próbálkoznak tovább újabb és újabb ételek kifejlesztésével, valamint a 3D technológia konyhai használatának minél több lehetőségével.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

cikk

2017 Kidsnews | All rights reserved