A nagy összesítés


kidsnews (127éves) - 4 éve

Akár a mi táblázatunkat választottad, akár letöltöttél hozzá egy appot a mobilodra (reméljük ügyelve, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a pénzügyi adataitokhoz a telefonodból), ha vezetted benne a pénzforgalmat a családi kasszában, most már egész hosszú a listád, honnan jött pénzetek, és hova ment el. Amikor legalább egy hét, de inkább egy hónap adatai rendelkezésre állnak, érdemes az adatokat kiértékelni.  Na jó, de hogyan?  Először is összesítsd az adatokat.

Ha a bevételek magasabbak a kiadásoknál, az azt jelenti, hogy a család képes lesz megtakarítani, egy-egy nagyobb kiadásra felkészülni, vagy felhalmozni megtakarításokat. Ez szuper, de ne dőlj hátra. Egy jó könyvelő tudja, hogy mindig lehet a költségeken faragni, és amin lehet, azon kell is!

Ha a kiadás és a bevétel tökéletesen megegyezik, plusz nem maradt semmi, amit meg kellett volna még vásárolni az adott időszakban, akkor azért már jobban érdemes odafigyelni.  Pláne, ha lenne jó pár dolog, ami szükséges lenne lett volna a család számára, de nem tudtátok megvenni, így tovább lett tolva a következő időszakra.

Ha a bevétel oldal alacsonyabb a kiadásoknál, az hosszú időn át nem fenntartható folyamat. A család életében adódhatnak olyan helyzetek, amikor kevesebb bevételt tudnak bekönyvelni (pl. ha apa elveszti az állását, és a tartalékból kell a megélhetést fedezni), vagy ha hitelt vesz fel a család (mert ház vagy autó vásárlására van szükség). De mindig kell tervünknek lenni, hogy hosszabb távon a kiadásokra elköltött összegek honnan lesznek kipótolva.

Első lépés az összesítés után, hogy elkezdd a kiadásokat más szemmel nézni. Vegyétek külön az állandó és változó költségeket. De mi is az állandó költség? Az állandó (fix) költségbe olyan kiadásokat tegyetek, amin nem tudtok változtatni és mindig meg kell fizetni, ilyen lehet egy lakbér, hiteltörlesztés, vagy például az általánydíjként fizetett fűtési díj is (ezeken is hosszú távon lehet változtatni, de rövid távon nem lehetséges).

A mások csoport lesznek a változó költségek. Ide firkantsd azokat a költségeket, amik nem kerülnek bele az állandóba, például, ha egyedi fűtésetek van, és azt hónapról hónapra fizetitek, az már ide kerül.

Az állandó (fix) költségeket tegyük félre, mert ezekkel majd később fogunk foglalkozni, amikor a változó költségekkel nem tudtunk eleget spórolni. Létezik még egy harmadik kategória is, ezek a váratlan kiadások.  Az én szerény véleményem szerint ezek általában nem is annyira váratlanok, hiszen majdnem mindig vannak már sejtéseink, hogy a mosógép tönkre fog menni és a te is ki fogod nőni a következő cipődet is.  Szóval ezek valójában tervezhető változó költségek lesznek, csak a várható költés időpontját nem tudjuk nagy pontossággal megjósolni.Forrás:

kep:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved