A világűr világa


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

2017. júniusában újra visszatért hozzánk, immáron sokkal nagyobb területtel, valamint rengeteg új érdekességgel és programmal a Gateway to Space kiállítás. 2016-ban egy jelentős része megtekinthető volt már Budapesten, és azóta a világ több pontján is járt, és fogadta az érdeklődőket.

„Hatalmas közönségsiker övezte és több tízezren látták tavaly év elején az űrkutatás múltját, jelenét és jövőjét bemutató Gateway to Space kiállítást, azonban sokan jelezték, hogy lemaradtak róla” – mesélte Illés Gabriella, a kiállítás hazai producere. Ezért döntöttek úgy, hogy visszahozzák ezt a fantasztikus űrexpót. Szeptember 11-én azonban a tárlat újra továbbáll, ha még nem láttad, ne hagyd ki az utolsó lehetőségeket!

Ez nem egy hagyományos kiállítás. A képek és érdekes információkat megosztó táblák mellett helyet kapott rengeteg makett űrhajókról, űrállomásokról. A Szojuz űrhajó belsejéből kiragadott kabinban is járhatunk, de akár a 3D széket is ki lehet próbálni, ami az űrben előforduló estleges pörgéseket szimulálja. Ezeken kívül helyett kaptak vadászgéppel való repülést szimuláló gépek, illetve a bátrabbak tesztelhetik, hogy le tudnának e szállni egy utasszállító repülőgéppel.

Hatalmas hangsúlyt fektettek a technikára, például akár a VR-t, azaz a virtuális valóság szemüveget is ki lehet próbálni egy játék erejéig. Vajon meg tudsz védeni egy űrállomást a gonosz drónoktól? De másfajta játékot is kipróbálhatsz, sőt az erős idegzetűek még zombikkal is harcolhatnak.

Aki pedig inkább tudományos érdekességeket vár, annak is lesz bőven látnivaló. Meg lehet érinteni a Holdat, legalábbis egy kőzetet a Hold felszínéről, láthatjuk a leghíresebb űrhajósok kezét kiöntve valamilyen anyagból, illetve még egy eredeti (szám szerint 7. epizódbeli) Darth Vader jelmezt is megcsodálhatnak az érdeklődők.

Arra is fény derül, hogy hogyan isznak kólát az űrállomáson vagy hogy hogy alszanak. És akit érdekelt, az még egy különleges 3D vetítési technikával és gyönyörű animációval illusztrált ökomusicalt is megnézhette, mely FutuRobi történetét mutatja be, hogy hogyan menti meg a földet az ökokatasztrófától.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép:gateway

2017 Kidsnews | All rights reserved