Átmeneti időszakot szeretnének a britek a Brexit utánra


kidsnews (127éves) - 4 éve

Újabb lépcsőhöz érkezett Nagy Britannia EU-ból való kilépésének tárgyalása.

Az Európai Unió egy olyan gazdasági és politikai egyesülés, amelynek 27 másik országgal együtt Magyarország is a tagja. Taggá válásunkat annak idején hosszas tárgyalások és egyeztetések előzték meg, hiszen belépés után minden tagországban egységes szabályok kellettek egy csomó (gazdasági, jogi és politikai) kérdésben. Arra azonban még nem láttunk példát, hogy ezeket az összehangolt szabályokat és együttműködéseket hogyan lehet szétbontani, ha az egyik ország dobbant az Unióból. Az angol választópolgárok szavazatai alapján Nagy Britannia már 2016. nyarán emellett döntött, de a sok közös ügy szétválasztása hosszú történet, még sok tárgyalást és szervezést vesz igénybe, várhatóan 2019. tavaszán kerülhet sor a valódi kilépésre.

Az Unió nyújtotta piac és munkaerő nélkül Anglia gazdasága is problémákkal szembesül majd, az Unió számára pedig az egyik gond pl. az volt, hogy a 2020-as uniós költségvetésbe is vállalt már befizetéseket Nagy Britannia, ami nélkül sok beruházás menne fuccsba. Theresa May brit miniszterelnök ajánlata most egy kétéves átmeneti időszakot javasol a kilépés utánra, 2020-ig vállalva az eddig ígért befizetéseket, kijelentve továbbá azt is, hogy szeretnének az Unióból érkező dolgozóknak később is változatlan feltételeket biztosítani országukban a munkavállaláshoz.

Persze még rengeteg részletet és egyéb kérdést kell tisztázni, de mindkét fél számára fontos a zökkenőmentes elválás és a jó viszony megőrzése.

 Forrás:

kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved