Azt nem tudod kezelni, aminek a nagyságát felmérni sem tudod!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az ipar által termelt műanyagok 91 százalékát nem hasznosítjuk. Több milliárd tonna műanyagot termeltünk az elmúlt évtizedben és a legtöbb szemétté és hordalékká válik, tárták fel a kutatók által készített első elemzések. A hat évtizeddel ezelőtt kezdődött tömeges műanyaggyártás olyan tempóban gyorsult fel, hogy mára már 8,3 milliárd tonnát termel, leginkább az eldobható műanyag termékekből.  Ez felfoghatatlan szám, még azok a tudósok is, akik a felmérést készítik arról, hogy mennyi műanyagot gyártottak, égettek el, és dolgoztak fel a világban, egészen megrémültek az adatoktól.

„Mindannyian tudtuk, hogy nagyon gyors volt a növekedés a műanyaggyártásban az 1950-es évektől napjainkig, de valójában az összevont, egyszerűsített számok megismerése a valaha gyártott műanyag termékekről számunkra is meglehetősen sokkoló volt” nyilatkozta Jenna Jambeck, a Georgiai egyetem környezetmérnöke, aki óceánok szennyezettségére szakosodott. „Ez a fajta növekedés megtört minden rendszert, és valójában egyetlen rendszer sem volt erre felkészítve. Emiatt van az, hogy most a szemét beszivárog az óceánokba. – tette hozzá.

A műanyagok több mint 400 év alatt bomlanak le, így a legtöbb még létezik a világban és az össztermelés 12%-át égették csak el a mostani adatok alapján.

Két évvel ez előtt a tudósok hatalmas munkába fogtak azért, hogy megpróbálják lehalászni a tengerekben úszó gigantikus műanyag masszákat, mert ezek állandó problémát okoznak a tengerekben élő növény- és állatvilágban. Gondolj csak a szennyezésnek kiszolgáltatott madarakra, tengeri állatokra, halakra.

Napjaink természettudósai között az a jóslat, hogy a század közepére az óceánok több műanyag szemetet fognak tartalmazni, mint halat!  Ez a legtöbbet idézet mondat, és igazán siralmas ahhoz, hogy csináljunk ezzel valamit.

Te mit teszel?Forrás:

kidsnews.pixabay

http://news.nationalgeographic.com/2017/07/plastic-produced-recycling-waste-ocean-trash-debris-environment/

2017 Kidsnews | All rights reserved