A média hűvösvölgyi bűvköre


Tigirl (16éves) - 4 éve

Egy „utó-osztálykirándulás” keretében jártunk a hűvösvölgyi Bűvösvölgyben. Nem bántuk meg, nagyon jól éreztük magunkat! A Médiaértés-oktató Központ egy olyan intézmény, ahol bemutatják nekünk, hogy hogyan is működnek a különböző médiaágak, milyen háttér van egy-egy tévé vagy rádióműsor mögött, hogyan készül egy ifjúsági magazin, illetve egy Hollywoodi film.50 perces foglalkozásokon ismerkedünk meg ezekkel, rendkívül rendezett és modern környezetben (például 3-4 gyerekenként speciális „karórákkal” nyitható szekrényeket kaptunk).  10 perc szünetben vonultunk át egyik stúdióból a másikba, de jutott idő a beszélgetésre is. A foglalkozások után igényelhettünk egy 30 perces ebédszünetet is.

A kirándulást megelőző napon öt csapatra osztottak minket, öt különböző színnel ellátva. Ezt a Bűvösvölgy kérte, mert csak kisebb létszámú csoportoknak tudnak csak eszközt biztosítani.

Öt féle előadás van: újság készítés, filmforgatás, telefonos nyomozás, rádióműsor felvétel és híradó.

Minden foglalkozás előtt el kezdett világítani öt fénycsík, amely mindig jelezte, hogy melyik csapatnak hova kell mennie. Sajnos én csak négy „órán” voltam ezek közül, de azok nagyon tetszettek. Én elsőként az újság szerkesztésre mentem, ahol hárman összeültünk egy számítógéphez.

A feladatunk az volt, hogy 50 perc alatt szerkesszünk újságot egy általunk választott témában (természet, utazás, sztárhírek, online játékok) címlappal és egy belívvel. Adott sablonokat kaptunk a témákhoz, a szerkesztéshez pedig külön program volt a gépeken. Nekünk kellett kitalálni címeket, cikkeket. Amikor kész voltunk, kinyomtatták a „művünket”, amit persze haza lehetett vinni.

A következő programunk a filmforgatás volt. Amikor beléptünk a stúdióba, mindjárt szemet szúrt egy világító narancssárga kis Polski az ajtóban. A foglalkozás elején beszélt nekünk az oktató a háttér technikáról: az autó mögött ugyanis volt egy óriási tévé. Ezen olyan videókat játszottak le, hogy úgy tűnt, előre mozog a jármű. Ekkor két csapatot kellett alkotnunk, lányok-fiúk külön. Mindkét csapatnak ki kellett találnia egy jelenetet, amit leforgattunk a kocsival. Utána választhattunk bele vágóképeket és filmzenét, amitől még jobban néz ki a kisfilm. Egyébként minden video- és hanganyagot átküldtek az osztályfőnököknek, tőlük pedig el tudták kérni a szülők.

Harmadik foglalkozás a telefonos nyomozás volt. Mint kiderült, alapvetően arra szeretnék megtanítani a diákokat ezzel az „órával”, hogy ész nélkül ne írjunk be mindenféle adatot magunkról az okostelefonunkba, mert ezzel rendkívül lenyomozhatókká válunk. Ki is próbálhattuk: kaptunk csoportonként egy telefont, amit előtte beállítottak úgy, mintha használták volna. Ezt úgy kell érteni, hogy üzenetek e-mailek voltak rajta, képeket találtunk a galériában, stb. Az előadás elején kaptunk három kérdést, és ki kellett deríteni bizonyos dolgokat a telefon gazdájáról (pl.: Mi a tulajdonos teljes neve?).

Ha végeztünk a kérdésekkel, akkor kaptunk másik hármat, azután meg még hármat. A foglalkozás végén közösen ellenőriztük le a válaszokat, és minden helyes válasz után kaptunk egy kép részletet. Végül kiraktuk a képet, és meg kellett állapítanunk, hogy tényleg a készülék tulajdonosa van-e a képen. Az utolsó program a rádióműsor készítés volt. A stúdióban összetolt asztalokon egy fejhallgató és egy mikrofon állt. Először mindenki kapott egy olyan lapot, ahova felírtuk a nevünket, szerepünket, a rádió nevét és oda írtuk le a műsor szövegét is. A „szerepek” annyit takarnak, hogy melyik gyerek lesz a hírolvasó, időjárás jelentő, riportalany, stb. Ezek után megírtuk a szövegeket, és egyszer elpróbáltuk az adást. A próba végeztével kiválasztottuk a szignálokat, végül felvettük a rádióműsorunkat.
Én nagyon jól éreztem magam Bűvösvölgyben. Ami nekem a legjobban tetszett az a felszereltsége és a barátságos környezete. Mindenkinek ajánlom, (legalább) egyszer érdemes lenne meglátogatni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép:NMHH

2017 Kidsnews | All rights reserved