Futura – ahol a négy elem összefut


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

A Futura mondhatni a Mosonmagyaróvári Csodák Palotája. Egyben érdekes, tanulságos és fantasztikus is, a tudományoknak egy megmagyarázható változatát kínáló csodába csöppentünk be, amikor beléptünk a “ENTRANCE” feliratú üvegajtón. A Futura nem egy kötött dolog, kedvünkre csatangolhattunk benne az osztálytársaimmal nyitástól zárásig. Az épület maga akkora, hogy simán elvesztettünk benne az első tíz percben három gyereket. Ez persze pozitív, mert amennyire nagy, annyira sok élményt kínál! Az egész tematika az Ősi Négy Elemre, a Vízre, a Tűzre, a Földre és a Levegőre épül, és minden elemnek külön szintet szenteltek.

A Víz szintje azokra a természeti jelenségekre koncentrál, amelyek ezzel az elemmel kapcsolatosak, abból viszont széles a skála: áramlatok, vízfolyások, hajózás, víz alatti merülés és vizes élőhelyek, és még ezer más dolog!

A Tűz szintjén optikai érdekességek, illúziók, fényjelenségekkel kapcsolatos eszközök kaptak helyet, plusz egy mobil planetárium, ahol varázslatos virtuális űrutazás részesei lehetünk.A Föld szintjén az alapvető fizikai törvényeket szemléltetik látványosabbnál látványosabb eszközökön, de a kiállításon pl. a különböző kőzet- és talajfajták, és a szigetközi táj bemutatása is részt kapott.

A Levegő szintjén a légköri, időjárási jelenségeket, a szél természetformáló erejét, mutatják be, de a szélerőművek működését is jobban megismerheted, vagy pilótaként egy virtuális repülésen is részt vehetsz.Nem rossz, ugye?  Na, mi is így voltunk vele. Miután megkerestük az elkószált tanulókat, belevetettük magunkat a száz meg száz izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőség tengerébe. Alig tudtunk választani a kismillió lehetőség közül, csak kapkodtuk a fejünket a sok program között. Végül sikerült dűlőre jutnunk:Először a Planetáriumba mentünk.Olyan érzés volt, mintha egy gigantikus méretű lufballonba zártak volna minket. Tulajdonképpen félig igaz is e fenti állítás, mivel egy oxigénnel töltött félgömbbe kerültünk még az előtt, hogy észrevehettük volna magunkat. Körben polifoamok álltak rendelkezésünkre, ajánlott volt a ráfekvés.Egy úgynevezett “kisfilmet” vetítettek le. Nos, rövidnek rövid volt, viszont nagyon megterhelő.

Egyszerre annyi információ érte az agyunkat, hogy utána percekig csak álltunk, és dolgoztuk fel a bent látottakat. Láttunk gyönyörű csillagokat, elképesztő csillagképeket, fenomenális galaxisokat és csodálatos bolygókat. Már az első programra a “zseniális” kifejezést használhattuk teljesen jogosan!A második programunk a Science Show volt.Egy szimpatikus idős bácsi – akinek az arcáról is lerítt, hogy iszonyúan tapasztalt – állt egy pult mögött és hatalmas odafigyeléssel mutatta az egymást követő hihetetlen kísérleteket. Voltak hangosak és váratlanok, de biztosan emlékezetesebb volt az összes, mint egy száraz iskolai kémia- vagy fizikaóra. Amikor elhagytuk a labort, azt hittük, ez volt a Futura leglátványosabb állomása. Mekkorát tévedtünk!

A villámgenerálás talán még a Science Show-nál is látványosabb volt!A szerkentyű – amit leginkább egy nagy állatkerti oroszlánketrechez hasonlítanék – a Tesla Transzformátor névre hallgatott. Egy fiatalúr generálta a “ketrecben” a villámokat. Különlegessége az volt, hogy magas frekvenciája miatt nem volt veszélyes, ellentétben a villámcsapásnál létrejövő nagyfeszültséggel.Ez volt a három olyan program, ami időhöz volt kötve. Ezeket követően szétszéledt a csapat.Engem speciel a Levegő kötött le.

A Levegő szintjén egy hatalmas zongora volt, amit kezek helyett lábbal lehetett szóra bírni. Fulladásig ugráltunk rajta, a “Boci boci tarká”-tól kezdve a Für Elise-ig mindenfélét eljátszottunk.Aztán persze kipróbáltunk mást is.Az egyik apukával a Víz szintjén egy örökmozgó homokkal teli tálcával szórakoztunk. A tálca fölött egy gép helyezkedett el, ami feltehetőleg mindannyiunknál okosabb volt. Mindig azt számolta ki, hogy az egymásra halmozott homok hány centiméterre van a tálcától, és az eredmény szerint világította meg a tálca különböző részeit a térkép színeivel. Így kiraktuk a Balatont, Magyarországot és Brazíliát is.

A Tűz szintjét inkább a srácok élvezték. Egy műanyag pisztollyal láthatatlan lézerlövedéket lehetett kilőni. A cél az volt, hogy eltaláld a mennyezetről lógó aszteroidák és bolygók mindegyikét.Volt ott egy szerényebb tükörlabirintus is. Hogy őszinte legyek, háromszor kellett bemennem, hogy az egykanyaros “labirintus”-ból úgy jussak ki, hogy nem megyek neki magamnak egyszer sem. Csodás élmény volt 🙂 És ez még csak egy ízelítő volt a tengernyi – mi több! Óceánnyi! – lehetőség közül. Ha Mosonmagyaróvárra visz a sors, mindenképp térj be a Futurába! Meglásd, egyhamar nem szabadulsz! És ne feledd, a jelszavuk: ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI!

forrás: http://www.futuramoson.hu/programok

forrás: http://www.futuramoson.hu/programok-interaktiv-kiallitas2017 Kidsnews | All rights reserved