Hétrétország, Savaria, Fesztivál, OK?


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Augusztus második felében a fesztiváloké volt a főszerep Vas megyében. Az őrségi Hétrétország mindig tizedike és huszadika között kerül megrendezésre, a Savaria Karnevál pedig a hónap utolsó hétvégéjén pezsdíti fel a megyeszékhelyet.Bár sem a földrajzi, sem az időbeli távolság nem túl nagy, a két rendezvény mégis eléggé különböző.

A Hétrétországnak a festői szépségű Őrség ad otthont. A tájegység legszembetűnőbb tulajdonsága a szeres településszerkezet, ami azt jelenti, hogy a falvak több, elszórtan elhelyezkedő házcsoportból állnak. Ennek az az oka, hogy régen határőröket telepítettek ide, akik általában a dombok tetejére építették házaikat.A Hétrétország azért olyan szerethető, mert itt „arca van a közönségnek”, mindenki nagyon barátságos és közvetlen. Pár éve át is nevezték a rendezvényt fesztiválról köztiválra. Ezzel is az emberközeliségre utalnak.

A központ az őriszentpéteri Malom, ahol minden este vannak koncertek, filmek, színházi előadások. A koncertek különlegessége az, hogy utána lehetőség van egy „sokszemközti” beszélgetésre a fellépőkkel. Az idei év legjobb koncertjét a blues-rock stílusban alkotó Ripoff Raskolnikov adta. De nem szabad megfeledkezni Ferenczy Gyuri és a Rackajam koncertjeiről sem. Ők idén nem léptek fel, viszont az elmúlt években mindig meglátogatták a köztivált, én pedig minden alkalommal ott voltam.

Viszont az esti kultúrprogramokon kívül is vannak még lehetőségek, hiszen minden évben legalább 40 nyitott porta várja a látogatókat, szerte az Őrség falucskáiban. A porták tulajdonosai egyszerű őrségi emberek, egy kicsit beengednek minket az életükbe, bepillantást nyerhetünk egy parasztgazdaság mindennapjaiba, süthetünk kürtőskalácsot, ehetünk kézműves csokit, vagy megnézhetjük egy festőművész műtermét. A fazekasmesterségnek is nagy hagyománya van, főleg Magyarszombatfán. Portajárás közben a múlt nyomába eredhetünk Hétrétországban.

A Savaria Karnevál ezzel szemben egy igazi városi történelmi forgatag. A fesztivál csúcspontját minden évben a felvonulás jelenti. Rengetegen öltöznek be rómainak vagy görögnek,  de képviseltetik magukat a néptáncosok, az ősmagyarok és a tűznyelők is. A zászlóforgatóknak is hatalmas sikerük szokott lenni, éppúgy, mint a gólyalábasoknak. A vidám menet minden este végighalad a belvároson.

Az esti koncertek mindig hatalmas tömegek vonzanak, nagy húzónévnek számított Pápai Joci, és rengetegen voltak kíváncsiak a Soulwave-re is. Nekem ebben az évben egy négytagú orosz együttes, a Volnij Don volt az abszolút befutó. Úgy keveredtem oda a koncertre, hogy azt se tudtam, kik játszanak, de azonnal kedvencemmé vált az a természetesség, ahogy előadták az orosz népdalokat, mindössze egyetlen harmonikával és egy ütőhangszerrel.

A fesztivál legjava viszont a hatalmas kirakodóvásár, több utcányi árus portékái között bóklászhatunk órákig. A gyerekeknek sem kell unatkozniuk, hiszen a Gáyer-parkban színes programok vártak rájuk is.

Összességében mindkét rendezvény kihagyhatatlan eleme a nyárnak. A Hétrétország hamisítatlan, leutánozhatatlan hangulatával varázsol el. A családom és én már 10 éve nem bírjuk megunni. A Savaria Karnevál pedig tökéletes arra, hogy egy igazi, látványosan izgalmas hétvégével búcsúztassuk a nyarat.Forrás:

Kép:1 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved