Hogyan lehet pénzed?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Naná, hogy jó lenne, ha mindig több maradna anyuék kasszájában, hogy jusson mindenre. Ha hiszed, ha nem, te is segíthetsz nekik ebben!, Érdekel, hogy hogyan? Légy család könyvelője!

Pénzügyi szempontból, akár a cégek, a család is úgy működik, mint egy gazdálkodó szervezet. Vannak bevételei, ilyen például a szüleid keresete, és kiadásai, ezek többek között a bevásárolt élelmiszerek, ruhaneműk ára, az iskola költségei, a lakás rezsije.  A kiadásokat és bevételeket érdemes nyomon követni, majd egy hónap elteltével levonni a tapasztalatokat, és tervet készíteni rövidebb ( következő hónap ) és hosszabb ( következő néhány hónap, fél év) távra.

Kezdd el a kiadások nyomon követésével:

1.

Beszéld meg a család minden tagjával a tervezendő időszak szabályait, azaz, hogy te felírod mindenkinek az aznapi költését, például úgy, hogy Anya minden nap lediktálja neked az összegeket, Apa viszont csak elrakja a blokkokat és átadja azokat neked.

2.

Készíts egy táblázatot, ahol minden családtagnak van egy külön oszlopa, ahol csak az ő költéseit vezeted, majd csinálj egy külön oszlopot, ami tartalmazza a közös családi költéseket is. (pl: lakásbérlet, rezsi, nagybevásárlás, stb. ). Érdemes persze előre tisztázni, hogy milyen költés melyik oszlopba kerüljön. A táblázat kiértékelésben később segít, ha a pénzösszegeket tartalmazó oszlop mellé egy másik oszlopba beírod, hogy mire ment el az adott összeg, majd az utolsó oszlopban összesíted az összes kiadást.

3.

Naponta vezesd a táblát és a hónap végén összesítsd. Ha dolgozol már számítógéppel, tablettel, letölthetsz itt egy egyszerű költségtáblát

Lenne még egy kérésem, hogy teljes legyen a képünk a költség táblához. Kérlek, egy ideig vezess kukanaplót: írd fel  azt is, hogy mi az amit aznap kidobunk, akár a suliban az otthonról hozott szendvics, egy fél tábla csoki,  meg nem ivott üdítő, vagy a konyhában egy fej tönkrement karfiol, lejárt tejföl. Vezess mindent, a végén jelentősége lesz 😊

Ezt mind  írd fel egy külön táblázatra, papír lapra, vagy mentsd el a számítógépen.

A  következő részben megtudod, mit tudsz kiolvasni az általad készített táblázatból.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved