A boldog hullámos papagájok egészségesebbek?


Tigirl (16éves) - 4 éve

A hullámos papagájok a legnépszerűbb díszmadarak közé tartoznak, intelligenciájuk és szemet gyönyörködtető színes tollazatuk miatt érthető, hogy sokan választják őket házi kedvencnek. Mozgatásukról, kedélyük javításáról, és a tolluk hullajtásával kapcsolatban adott néhány tippet Dr.Veto-rovatunk állatorvos-szakértője, dr. Tóth Klaudia.

Miért hullajtja a tollát? Mit tehetünk ellene?
Attól függ, hogy kóros-e a tollhullás, vagy nem. Szerintem mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mikor kóros a hullajtás: ha csak néha egy kis toll itt-ott lehull, akkor nincs semmi gond. Ám, ha foltokban kopaszodik a madár, akkor már gondolhatunk kóros tollhullajtásra.

Úgy ahogy a kutyáknál vagy macskáknál is van vedlés, úgy ők is lecserélik néha a tollazatukat.  Ha nem kóros a hullás, akkor lehet azért, mert nekik is vannak külső parazitáik, ilyenkor a parazita elleni védelmet biztosítani kell. Az egy másik lehetőség, hogy ha többen vannak együtt, akkor csipkedik egymást, de az teljesen normális. Azonban gyakrabban fordul elő, hogy valamilyen élősködő van rajtuk, azért hullajtják a tollukat. Ha kóros a hullás, akkor szóba jöhet a rossz táplálás, a tartási problémák, bár ezeknek nem mindig a tollhullajtás az első jele, hanem például nem eszik, és annak a következménye a kopaszodás, és az egésznek az az oka, hogy nem érzi jól magát.

Hogyan érdemes megmozgatni őket?

Vannak, akik reptetik a lakásban kedvencüket. Persze megvan a kockázata annak, hogy nekimegy a falnak, meg kirepül az ablakon, de attól még szükségük van a mozgásra. Nagyon fontos, hogy mekkora kalitkájuk van: nem kell óriási, de azért tudjon egyet repülni. Vagy meg lehet tanítani arra, hogy amikor hazamegyünk, akkor repkedhet, ráüljön a válladra, ha hívod, meg ilyenek. Általában boldogabbak azok a madarak, akiket kiengednek, mint amelyik a kis kalitkájában ül egész nap. Egyébként vannak nekik is játékok, amiket be lehet rakni a kalitkába, ez is segíthet.2017 Kidsnews | All rights reserved