Hungaroring kamionkeringő


Eboss Boss (14éves) - 4 éve

Augusztus utolsó hétvégéje nem csak nekünk sulisoknak jelentette a szünet utolsó hétvégéjét,hanem az autóversenyzők is kénytelenek voltak visszatérni nyári szabadságaikról.Megkezdődött a versenyidőszak, és míg a Forma-1 pilóták Francorchampsban tengetik napjaikat, addig a kamionosok a Hungaroringen kezdtek. Voltam olyan szerencsés, hogy apuval kint voltunk néhány órát kicsit nézegetni ezeket az autómonstrumokat. Sajnos az összes ilyen rendezvény lényegesen látványosabb TV-ben, és igazából bármilyen remek helyet is tudsz szerezni, nem sokat látsz, eltekintve attól a néhány fültépő (értsd szó szerint)
élményt okozó pillanattól, amikor elhúznak előtted.

De azért a remek hangulatomat bőven megalapozta a boxutcában való nézelődés. Ahhoz képest, hogy ez elvileg nem egy sikersportág, elképesztő mennyiségű ember grasszált látszólag céltalanul és a rengeteg kísérőprogramot élvezve a mini cirkuszban. Sok családnak kínált ez a nap újfajta nyári programot a 34 fokos melegben, a kellemes vízpartokról az aszfalttengerre csábítva őket. De térjünk vissza a boxutcába, ami az igazi élmény egy magamfajta 10 éves hapsinak.

Az ember azt gondolná, hogy ezek a góliátok mégis csak munkavégzésre, és nem versenyzésre születtek. De, aki ezzel az előítélettel besétál ide, hamar rájön, hogy mekkorát téved. Ezt a versenyzést ma már ugyanúgy profik működtetik, és ezek a gépek éppen hogy csak megjelenésükben emlékeztetnek az ország útjait felszántó átlagos TGK-hoz. Persze kisebb koromban legalább ennyire lenyűgözött az IFA, ami a szomszédba hozta a földet, mint ma ezek a hatalmas gépek. De amíg Géza bácsi IFA-ja jó, ha 30km/ h-nál járva éppen csak hogy nem leheli ki a lelkét, addig ezek az előttem álló brutál gépek simán tolják 160 km/h sebesség környékén (csak azért nem többel, mert a versenyszabályok nem engednek többet) de simán mennek 300 környékén, ha valaki ezt bevállalja.

Azt az adatot már említeni sem merem, hogy az előbb emlegetett öreg barátom a maga 125 lóerejével összemérhetetlen egy 2400 lóerős szörnyeteggel, de jó ne emeljük ki pont a nagymenőt az összehasonlításhoz, beszéljünk csak az 1100 lőerős apróságokról. De ha már megemlítettem az esemény sztárját, ezt a 2400 lóerős gigagépet, hozzátennék még néhány adatot: kamion létére 4,6 másodperc alatt gyorsul 100km/h sebességre és 276 km/ h-val halad. De térjünk csak vissza a versenyhez! Amikor elfoglaltuk a helyünket, már egy fekete kamion megkezdte a verseny felvezetését.

Ebben a pillanatban már nem tudtam eldönteni, hogy a körülöttem lévő tömeg, vagy a kamionok fülsértőbbek-e. Amíg ezen tanakodtam, befejezték a felvezető kört, és megkezdődött a futam. És Bááng… máris egy kis baleset, kis füst de szerencsére ennél nagyobb baj nem történt. Következtek az őrült száguldó körök. Csodálatos farolásokat láttam, miközben az egyik versenyző szó szerint lelökte a pályáról a másikat, és az egy farolást követően visszaállt a pályára, persze sajnos már csak az utolsó helyre tudott visszapörögni. Lenyűgöző látvány volt látni a MAN IVECO és a Mercedes gépóriások csatáját.2017 Kidsnews | All rights reserved