Így faragj a kiadásaidon


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az előző hetek adatgyűjtése után most következzen a valódi vizsgálat, hogy hogyan takarítsunk meg azonnal és rövid távon, plusz beruházás nélkül!

Amikor sikerült csoportosítani minden költséget, kezdjétek el az összes változó költséget pontról pontra, tételről tételre megvizsgálni. A kérdések, amiket érdemes feltenni:

  1. Terveztük, hogy megvesszük? Vagy csak hirtelen ötlet volt, amiért megvettük?
  2. Szükség volt valóban rá, hogy megvegyük?
  3. Amikor megvásároltuk, figyeltünk rá, hogy az ára éppen akciós vagy sem?
  4. Ismerjük a termék alternatív lehetőségeit? Konkurens termékek árait, ár-érték arányát?
  5. Legfontosabb, vedd elő azt a lapot, ahol vezeted, mit is dobott ki a család a vizsgált költségvetési időszakban! A beszerzések listájában megtalálod a beszerzéskori árakat, árazd be a kukanaplód tételeit arra, ami a beszerzési ára volt.

Miközben ezeket a kérdéseket végigveszitek, tegyétek mellé az árakkal kiegészített kukanaplót. Már gyakorlatilag meg is válaszoltátok azokat a kérdéseket, hogy hogyan is kell majd takarékoskodni. Mert amikor összeszámoltad, már te is láttad, hogy a hirtelen kikönyörgött harmadik labdának, vagy tollnak, sütinek, fagyinak az ára már rég kiadta annak a már régóta vágyott cipőnek az árát… Az iskolába otthonról vitt kaja nem csak jobb meg egészségesebb, mint a suliban kapható, de még segíthetsz is vele megtakarítani a családi kasszának. Anyával megnézhetitek, hogy mit, mikor, hol vegyen meg. Apa is már rég belátta, hogy az ő segítségével a heti és havi vásárlásokkal sokat lehet megtakarítani, hiszen nagyobb tételt egyszerre olcsóbban lehet megvenni, mint apránként a sarki kisboltban. Már spóroltunk is jó néhány forintot.

Most inkább foglalkozzunk olyan dolgokkal, amik kevésbé szembetűnőek. Ilyen például az áram, víz, gáz, amit sokan fix költségnek gondolnak, pedig sok múlik azon, hogy milyen gépeket, izzókat használunk. Most nem ezzel fogunk foglalkozni, mert ezek már beruházást igénylő változások, de befektetés nélkül is lehet itt-ott faragni a tételeken. Vegyünk néhányat az azonnali takarékoskodási lehetőségekből:

Kapcsold le a lámpákat, ha nem tartózkodsz egy helységben, de ha ott is vagy, nem kell, hogy az egész szobában égjen minden égő. Válaszd meg a tevékenységednek megfelelő fényt, a többit ne használd.  Ezzel nem csak pénzt spórolsz magadnak, de környezettudatos is leszel.

Csökkentsd a lakás hőmérsékletét, ha nem vagytok otthon egész nap, és éjszaka is, amikor mindenki alszik.

Ne aput kérd meg, hogy dobjon át a barátaidhoz, hanem vedd elő a bringád (ennek további előnyeit már ki sem fejtem).

Ne a fizetős konditerembe akarj járni, hanem gondold végig, hol vannak a közeledben street gym lehetőségek, ami nem csak hogy ingyenes, de a friss levegőn sokkal egészségesebb is.

Spórolhatsz a vízzel, ha fürdés helyett a zuhanyzást választod, és a telefonszámlán is sokat faraghatsz, ha ingyenes kommunikációs csatornákat használsz, amikor csak lehet!

Soroljam még?  Biztos vagyok benne, hogy végiggondolva te is találsz jónéhány okos ötletet.Forrás:

Kép:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved