Javaink pazarlása: A víz


BO TI (19éves) - 4 éve

Egy ember számára kis lépés, de ha az emberiség nagy része helyesen cselekedne, gyökeres változást érhetnénk el.

Földünk felszínének mintegy 70%-át víz borítja, de ennek a java sajnos vagy sós víz, vagy fagyott állapotban van. Mindent egybevéve a Föld teljes vízkészletének csekély 0.08%-a alkalmas emberi fogyasztásra, ebből kell megtermelni a növényeinket és ezt kell felhasználnunk szomjunk oltására. Ahogyan a földi lakosság száma nő, úgy a vízhasználat is fokozódik, és szépen be kellene osztani a rendelkezésünkre álló vízkészletet az iparban, a mezőgazdaságban és az emberi szükségletekben.

Nyilvánvalóan felvetődik bennetek a kérdés, hogy „vajon beosztjuk a rendelkezésünkre álló kevéske vizet?” – segítek, a válasz: nem. Nézzük is meg, miért?

Vegyünk egy teljesen átlagos férfit és a reggeli tevékenységeit, csak a felkeléstől a munkába indulásig: reggelit készít magának, vizet/teát készít, lezuhanyozik, fogat mos, borotválkozik, lehúzza maga után a wc-t.

Azt gondolnánk, hogy ez elenyésző mennyiségű víz, amit emberünk egy reggel alatt felhasznált, pedig nem az. Egy átlagos férfi egy reggel 60-110 liter vizet elhasznál, tehát, átlagosan 85 liter víz fogy el férfianként Magyarországon, ez nem tűnik olyan soknak egy főnél, de számoljunk kicsit tovább. Magyarország lakosságának kb. 48%-a férfi, ami kb. 4.6 millió főnek felel meg. Ha kiszámoljuk, hogy 4.6 millió fő, 85 liter vizet felhasznál reggel, akkor, tudjuk meg azt, hogy csak Magyaroszágon egy átlagos reggelen a férfi lakosság 391 millió liter vizet fogyaszt el. Ez rengeteg vizet jelent, gondoljunk bele, mekkora lehet az egész világunk napi vízszükséglete.

A pazarlás sajnos manapság óriási méreteket ölt, egy átlagos család háztartásának napi vízszükségletét tekintve is, rengeteg víz megy kárba. Egy nyitott csapból percenként 6 liter víz kerül a lefolyóba, egy wc lehúzását követően 9-10 liter ivóvizet használunk fel és így tovább, ahogy otthon is pazaroljuk a vizet, úgy máshol is, mint pl.: mezőgazdaságban, iparban… Sőt, itt még szürreálisabb méreteket ölt a víz pazarlása, nem csoda, hogy a víz piaci értéke az évszázadunk végére, már az aranyénál is magasabb lesz, ha így folytatjuk.

Tehetünk-e ellene? – a válasz igen!

Egy ember nyilván nem tudja megváltoztatni ezt a globális méretű problémát, elsősorban a világ nagy vezetőinek kéne összefognia és cselekedni valami hasznosat, új szabályokat hozni az ivóvízzel kapcsolatosan, de ha összefogunk, akkor gyökeresen megváltozna a helyzet pozitív irányba, ugyanis jól tudjuk: „sok kicsi sokra megy”!

Már csak jó megszokás is lehetne nagy előrelépés az embereknek: nem hagyom folyni a csapot, nem dobunk ki félig megivott vizes palackokat, zuhanyozunk, nem pedig áztatjuk magunkat a folyamatosan kifolyó vízben, locsolásnál nem csinálunk egy vadonatúj vízi vidámparkot a kertünkből és persze nem locsolunk esőt megelőzően vagy követően.

 Forrás:

cikk

Cikk

Fotó, kidsnews, pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved