Kingdomino – Gondold újra, amit eddig a dominojátékról képzeltél!


Szöllösi Kristóf (25éves) - 4 éve

A Kingdomino egy vérbeli családi- és partijáték, ami könnyen megérthető szabályaival, szép, színes tartozékaival és gyors, pörgős játékmenetével minden korosztálynak egyaránt kellemes kikapcsolódást jelenthet. A társas az alapjait a mindenki által ismert dominóból kölcsönzi, azonban a hagyományos szabályokon csavar egyet, így adva egyedi ízt a koncepciónak.

A játék lényege, hogy minél értékesebb királyságot építsünk fel magunknak a dominókból. Az egyes területek értékét akkor kapjuk meg, ha a méretüket megszorozzuk a rajuk található koronák számával. A lehelyezésnél (akárcsak a hagyományos dominónál) figyelnünk kell arra, hogy a lehelyezett lapka legalább egyik fele olyan típusú legyen, mint ami mellé rakjuk, illetve azt is szem előtt kell tartanunk, hogy királyságunk mérete maximum 5×5-ös lehet. Ha egy dominót sehogy sem tudunk lerakni, akár azért, mert nem passzol a már lerakott társaihoz, akár azért, mert túllógna a királyságunk határain, azt el kell „égetnünk”, pontot azért már nem fogunk kapni.

 

Ahol viszont a Kingdomino megálmodója, Bruno Cathala, csavart egyet az egész koncepcióján, az a birodalmunkba beépíteni kívánt lapkák kiválasztásának módja. Alapból minden kör elején húznunk kell véletlenszerűen egy adott mennyiségű dominót, és ezeket a hátukon szereplő számok alapján növekvő sorrendben kitenni az asztalra, ezek közül választhat mindenki magának egyet. Mikor az utolsó játékos is választott, fel kell csapni egy újabb sor dominót, és a legkisebb sorszámú dominón álló játékos egyrészt elveheti és beépítheti a dominót a királyságába, másrészt választhat egy újat a következő sorból is.

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a sorban előrébb lévő területek általában kevesebb pontot érnek, mint a hátrébb lévő társaik, egyből előkerül a rendszer stratégiai oldala. Dönthetünk úgy, hogy a sokat érő területekre megyünk rá, ekkor azonban a következő felhozatalból be kell érnünk azzal, ami marad (és korántsem biztos, hogy jól beépíthető a királyságunkba), vagy kinézhetünk magunkat egy kevésbé értékes lapot, hogy a következő körben kedvező helyen választhassunk. A rendszer maga játék közben sokkal egyszerűbb, mint így leírva, ezért gyors, pörgős meccseket játszhatunk, amik során azért gondolkodni és mérlegelni is kell, nem elég ész nélkül pakolgatni a dominókat.

Ennek megfelelően a Kingdomino remek választás lehet, ha valami gyors és egyszerű játékot keresünk, amit bármikor elő lehet venni (egy meccs lejátszása pakolással és szabálymagyarázattal együtt sem haladja meg a fél órát legrosszabb esetben), és bárki megtalálhatja benne a szórakozást, kortól függetlenül.

 

A társasjátékozás élményét a Gémklub Kft. támogatásának köszönhetjük.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved