A kutyák, meg az ő fura szokásaik…


Tigirl (16éves) - 4 éve

A kölyökkutyák néha őrült kajlák, rohangálnak, randalíroznak és a legfurább dolgokat képesek időnként megenni. Dr. Tóth Klaudiától ezúttal arra kapunk pár állatorvosi tippet, hogyan és mikortól tanítsuk meg nekik az alapvető szabályokat – az ő érdekükben is.

Hogyan szoktassuk le kis kedvencünket az ürülékevésről? Egyébként miért eszi meg?

Ez egy olyan dolog, hogy bizonyos szinten függ kutyától is, mert nem mindegyik eszi meg a béltermékét. Egyes kiskutyák elkezdik az alomból kienni, mert anyjuk ürülékében esetleg találnak értékes anyagot, vagy más esetben az is lehet, hogy az anyukájuk nem úgy takarította őket, maradt egy kicsi körülöttük, és így rászokott. Vannak kutyák, akik hajlamosabbak rá, de ez teljesen példányfüggő. Egyébként van erre egy gyógyszerszerű készítmény is, amit szoktunk adni a gazdiknak, de nekem speciel soha nem kellett. Naponta egyszer kell adni belőle, és egy idő után nem eszi meg az ürülékét. Azt kell tudni, hogy ez nem tesz rosszat a kutyának, csak a gazdi számára undorító, de ha nagyon nem bírjuk ezt a szokást, akkor kipróbálhatjuk ezt a „gyógyszert”.

 

Mikortól javasolt rendszeresen futtatni egy nagy mozgásigényű kutyát?

Futtatni akkortól érdemes, amikor az ízületek fejlődése, kialakulása már befejeződött. Például egy németjuhászt kb. 12-14 hónapos korban lehet elkezdeni futtatni, de kezdetben csak úgy akkor is, hogy bicikli vagy a gazdi mellett fusson. Azt kell észben tartani, hogy ugyanúgy, mint az embereknél, úgy náluk sem egészséges a betonon futás. Amíg még pici a kutya, ilyen 4-6 hónapos mozogjon annyit, amennyit ő szeretne, ne erőltessük, mert az nem jó neki.

Mikortól javasolt kutyaiskolába íratni?

Kutyaiskolába íratni javasolt minél hamarabb, én azt mondom, hogy miután megvannak az oltásai és lehetséges, akkor írassuk be. Azért, mert minél fiatalabb kedvencünk, annál jobban tud szocializálódni, meg kisebb korban fogékonyabb, könnyebben és gyorsabban tanul. Egyébként a kisebb kutyákat inkább kutyaóvodába viszik, ami egy nagyon jó találmány: itt nem annyira tanítják őket, csak koordinált körülmények között tudnak együtt játszani.Forrás:

kep: pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved