Lovaglás


Tigirl (16éves) - 4 éve

Sokan szokták mondani, hogy a lovaglás nem is igazi sport, mert csak ülni kell a lovon. Ezzel nincsen semmi gond, csakhogy ezen állítás kizárólag azoktól hangzik el, akik még soha nem lovagoltak. Ezért felmerülhet bennünk a gyanú: lehet, hogy ez nem is igaz.

– A lovaglás igenis sport. Fejleszti az egyensúlyérzéket és türelemre, együttműködésre nevel. – mondta mai riportalanyunk édesanyja. – Nálunk a lovaglás családi hobbi, együtt is szoktunk lovagolni. Fóton bérlünk három lovat, és elindulunk Veresegyházára, az erdőn keresztül. Nagyon szeretjük a lovakat, de ahhoz, hogy ki tudjunk menni terepre, nagyon meg kell tanulni lovagolni. Ezért jár Huba oktatásra. – mesélik.
– Négy-öt éves koromban kezdtem lovagolni, heti egy-két alkalommal. Lovagló osztályba járok, vagyis egyszerre többen tanulunk lovagolni – veszi át a szót Huba. – Nagyon hasznos, mert megtanít együttműködni a lóval: tudok reagálni bizonyos helyzeteire. Egyszer, tereplovaglás közben, megijedt egy kutyától és két lábra ágaskodott a pónim. Én még időben meg tudtam fogni.

– Van pár dolog, amit tudnod kell, mielőtt úgy döntesz, hogy belevágsz a lovaglásba. Először is, a lovak menekülő állatok, sok mindentől megijednek. Például NE MENJ SOHA A HÁTA MÖGÉ, mert akkor megijedhet, és meg is rúghat. Fontos, hogy tudj nyugodt maradni bizonyos szituációkban. Másik dolog, hogy milyen tévhitek keringenek a lovaglás körül. Attól, hogy nagy lovon ülsz, még nem jelenti azt, hogy tudsz is lovagolni. Mindig olyan méretű pacit kell választani, ami veled arányos, mind erőben, mind súlyban, mind nagyságban. Úgy, ahogy egy kicsi gyerek sem tud megfogni egy Shire lovat, úgy egy felnőtt sem tud lovagolni egy Shetlandi pónin. Ha alacsony vagy és pónin lovagolsz, nem kell elkeseredni, attól még lehetsz ügyes. Ha az arányostól nagyon eltérő méretű lovon kell lovagolniuk, azt még a legrutinosabbak sem érzik kényelmesnek.

Nagyon fontos lovaglásnál a biztonság. Ugyan nem minden lovasegyesületnél kötelező a biztonsági alapvető felszerelés, de azért jó, ha van. Pláne, hogy akinél meg kötelező, az általában tud kölcsön adni kobakot és gerincvédőt. Biztosan láttatok már lovas sisakot, ezt hívják kobaknak. A gerincvédő pedig a gerincedet védi, ha esetleg leesnél a lóról. Egyéb felszerelés még a lábszárvédő, a lovagló csizma és pálca. Ezek nem szükségesek annyira, ezeket végképp nem muszáj megvenni. Viszont ha úgy döntesz, hogy lovagolni szeretnél, akkor a kobakot és a gerincvédőt fontos beszerezni, vagy járjatok utána, hogy a lovardátokban lehet-e ilyeneket kölcsönözni.

– Ha a lovaglás mellett döntötök, akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy mit csináltok télen, amikor hull a hó és hózik-zik-zik, de nem kell aggódni, nem fogtok unatkozni – mondták Hubáék. – Szerintünk akkor a legjobb gyakorolni, amikor esett vagy 10-20 centi hó, mert akkor meg lehet tanulni esni. Ez így elsőre hülyén hangzik, de ez tényleg hasznos, ha esetleg leesnél a lóról, amikor nincs egy vastag és puha réteg a talajon. Az esés gyakorlásánál direkt le kell fordulni a lóról, hogy megtanulj tompítani, és megfogni a lovat, ha megijedne. Persze nem ilyen „butaságokat” csinálunk az év többi részében, hanem sétálunk, ügetünk, esetleg vágtázunk, díjugratunk, koreográfiákat tanulunk, de a legfontosabb: megtanulunk türelmesnek lenni és együttműködni a lovunkkal.

A lovaglás igazán különleges sport. Erősíti az izmaidat, fejleszti az egyensúly érzékedet és megnyugtat. Ha úgy gondoljátok, hogy belevágtok, akkor garantálom, hogy nem fogtok csalódni!Forrás:

kidsnews

2017 Kidsnews | All rights reserved