Macskaköröm: Nem csak idézőjel, állatorvosi kérdés


Tigirl (16éves) - 4 éve

Csak a nagyvárosi plázacicák manikűröztetnek hetente, faluhelyen a macskák körme nem sokszor volt még levágva. Hogy ez kell-e, az nagyban függ a macsek életkörülményeitől. De hogy a kinti- vagy benti élet jobb-e a cicádnak, és melyik esetében mikor kell a körmeit levágni, erről szól ma a dr.Veto.

Vágjuk le a karmát? Miért?

Ha nem vágjuk le, akkor pengeéles is tud lenni, de persze kérdés, hogy mennyit használja. Amikor összeszoktatunk egy kutyát és egy macskát, akkor esetleg érdemes lenne levágni belőle egy kicsit, hogy ne legyen olyan nagyon éles, és ne tudjon olyan nagy kárt tenni a kutyában, főleg a kutya szemében. Alapvetően, hogyha a cica rendesen koptatja a karmát, akkor nem is kell vágni belőle. Főleg a benti cicák, ha nem használják rendesen a koptatófákat, vagy az ilyesmiket, akkor nekik vágunk picit.

Ha elhatározzuk, hogy levágjuk a cica karmát, akkor tudni kell, hogy a karomban van egy ér és egy ideg. A macskáknál ritkán pigmentált (színes) a karom, viszont ha mégis az, akkor rosszabbul látszik. Az ér felé kell vágni, óvatosan. Ha véletlenül belevágsz, nem tragédia, csak vérzik. Persze próbáld meg elállítani a vérzést, de nem lesz baja kedvencednek.

A doktornő szerint melyik a jobb egy cicának: kint vagy bent lakni?

Igazából biztonságosabb, ha bent tartjuk, mert akkor nem üti el az autó, nem lopják el, nem verekszik össze más macskákkal. Nyilván a cicáknak van mozgásigényük, amit ki kell elégíteni, mindenki úgy, ahogy szeretné, vagy, ahogy tudja (például van, aki pórázon sétáltatja). Én azt mondom, hogy egy nagyvárosban, ahol tényleg sok az autó, a kutya, ott nagyobb veszélynek van kitéve a cica, így talán érdemesebb bent tartani. Viszont egy kisebb településen, ahol elég kevés autó van, nincs annyi kutya, ott ki lehet engedni a macskát. Azt viszont tudni kell, hogy ha kiengedjük kedvencünket, akkor meg kell kapnia a megfelelő védőoltásokat, a féreghajtásra jobban kell figyelni, az ivartalanítás pedig még fontosabb, mint a szobacicáknál. Ha bent lakik a macska, akkor érdemes ott színesíteni a környezetét, játszunk, foglalkozzunk vele minden nap. Akár az is lehet, hogy szerzünk neki egy társat, mert egyedül gubbasztani nagyon unalmas nekik.Forrás:

kép:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved