Megjártuk a palacsintafesztivált…


Poscher Dominik (21éves) - 4 éve

„Ez mekkora csalódás!” – Mondá’ egy járókelő, majd láthatóan a „vészkijárat” felé vette az irányt. Hasonló megjegyzés hagyta el nem egy további érdeklődő száját a 18. kerületben tegnap megrendezett Fővárosi Palacsintafesztivál kapcsán, az alábbiakban ezek közül válogattunk:

„Itt nem lehet mit csinálni”
„Elment a kedvem a palacsintától”
„Ez nagyon gáz”
„Sütöttem volna palacsintát…”
„Sok fesztiválon voltam már, de ilyen sza*on még nem”
„Olyan mintha lenne egy borfesztivál, ahol egy stand lenne kialakítva borárusításra”

Utóbbi vélemény teljesen helytálló, ugyanis mindössze egy pult volt felállítva a mindnyájunk által szeretett finomság megvételére. Szerencsére azonban sok íz közül lehetett válogatni, mindenki megtalálhatta a maga kedvencét. Az árakat tekintve panaszra nem feltétlen volt ok, hiszen az ilyesfajta rendezvényeken az 1000 Ft egy óriás palacsinta esetében mondhatni kötelező az eladó részéről, amennyiben a megtérülés az elsődleges.

A jegyárakat tekintve ugyanakkor talán a haszonszerzés átlépett egy határt, a 14 év feletti személyek 2000 Ft ellenében juthattak a címben szereplő következtetésre. Mindemellett az édesség tulajdonképpen megfelelőnek bizonyult, és minden igényt kielégített, viszont mivel csupán egyetlen helyen, valamint csak hosszabb várakozás után lehetett hozzájutni, el is lehetett várni a mennybe repítő hatást.

Helyszínül a Fővárosi Rendezvénypark szolgált, melynek megtalálása okozhatott némi fejtörést, saját tapasztalatom szerint akár a helyi lakosok számára is. A füves pusztaságot, aszfaltáradatot, s a kocsik tömegét egy csokor lufi szakította meg, melyek színpompájuk mellett irányjelzés szempontjából sem voltak elhanyagolhatóak. Rögön mellette egy kávéárus kapott helyet, ami a felélénkülés tekintetében tökéletesen kapóra jött, hiszen a kapunyitás 9 órára esett. Mely látvány azonban ezután fogadott, arra már nehezebb magyarázatot adni.

Elsőként a standok által körbezárt, meglehetősen kis területre kaphatta fel a fejét az ember – „Fővárosi”, tényleg? Ezután jöhetett a következő sokk, a palacsinta erőteljes hiánya – „Palacsintafesztivál”, ez komoly?
Miután tehát megbizonyosodtunk arról, hogy valaki itt nagyon el volt tájolva, rögvest következhetett a mélyrehatóbb terepszemle.

Egy lakókocsiban csülök, illetve csirke készült, közel hozzá koktélokat kínáltak, de Kolbice-ban és hot-dogban sem szenvedhettünk hiányt. Ami talán a tölcséres kolbásznál még inkább váratlanul ért, azok a különböző ruhaneműk voltak. Úgy érzem, a megjelentek titkon másfajta meglepetésekben bíztak.

Továbbá részesei lehettünk az „Édesség sziget” és „Hagyományos ízvarázs” néven futó standok versenyfutásának. A feszültség csakúgy izzott a levegőben, vajon melyik nyalánkságokkal teli pult előtt fog jobban kikerekedni az arra járó szeme, kérdezvén, hogy a grillázsnak és a gumicukornak mégis mennyi köze van mindehhez? A gyerekek jókedvét játszóház, ládavasút, aszfaltrajzverseny, és egy biciklivel megtehető akadálypálya biztosította. Nem is véletlen hát, hogy jobbára kisgyerekes szülők voltak jelen a kamaszkorúak mellett. A majálisi hangulat adva volt, ideje korán ugyan, de adva volt.

Ember nincsen szerintem, aki mit sem sejtve, arra tévedve ráhibázott volna, hogy ő bizony egy palacsintafesztiválon van.

Első program gyanánt a 11 tagból álló Bloundy Buster Tánciskola igyekezett emelni a színvonalat. 5-6 fős csapatokban váltogatták egymást, s korszerű muzsikákra, korszerű mozdulatokkal mutatták meg tehetségüket, mígnem a technika ördöge közbeszólt, így abbamaradt a produkció.

Arra a kérdésre, hogy az eső miatt maga a fesztivál félbe-, vagy esetleg végleg megszakadt-e, sajnos már nem kaptunk választ, ugyanis miután az elsők között érkeztünk, az elsők között is oldottunk kereket. Őszintén, nem igazán láttunk túl sok potenciált a hátralévő 4-5 órában, illetve a hirtelen jövő zápor is közrejátszott a távozásban.

Az erős széllökések okán egy-egy sátor szintén „olajra lépett”, s amint azt Tasnádi „Bandus” András barátom képe remekül illusztrálja, aznap minden a feje tetejére állt…Forrás:

fotó: kidsnews.hu; Tasnádi „Bandus” András

2017 Kidsnews | All rights reserved