A MOD-olás kora


Solymosi Máté (19éves) - 4 éve

Pókember Ferrarival száguldozik egy viking falu körül, egy állig felfegyverzett ló bankot rabol Los Angelesben. Ezekben a jelenetekben semmi furcsát nem talál az aki Skyrim-et vagy GTA V-t játszik (legalábbis PC-n).A modolás nem új dolog, elszánt felhasználók már a korai Nintendo játékokhoz is saját pályát, egyedi grafikát terveztek, úgynevezett ROM hack-et. Manapság a modolás fontos szerepet tölt be a gamerek közösségében, egyre több fejlesztő készíti úgy a játékait, hogy azt kedvünk szerint módosíthassuk, és extra tartalmat adhassunk hozzá; fiatalok millióit inspirálva arra, hogy próbára tegyék magukat a játékfejlesztésben.

Programozás, game design, 3D modellezés, pixel art, grafikus tervezés, ezek mind olyan képességek, amiket valaki elsajátíthat, ha úgy dönt, hogy kedvenc játéka módosításába kezd – és kitudja, kellő idővel és tapasztalattal akár saját játék készítésébe is belevághat. Nyilvánvaló, hogy a modolás a játékipar jövőjének része marad, hiszen lehetőséget ad a playereknek a játék személyre szabására, és kiindulási pontot azoknak, akik meg akarják tanulni a fejlesztés alapjait, de vannak hátulütők is!

A kiadók azt a következtetést vonhatják le, hogy nem kell több munkát fektetniük a játékba, a közösség úgyis gyárt magának extra tartalmat. Ezt a Minecraft esetében jól megfigyelhetjük, a hivatalos frissítések egyre kevesebbet adnak hozzá, míg a modok egyre többet nyújtanak.  Annak, aki kihívást keres egy játékban, elronthatják az élményt a lehetőségek, amik megkönnyítik az előrejutást. Mind voltunk már úgy, hogy a nehézségek leküzdésére modot használtunk, utána pedig túl nagy a kísértés, és ez csökkenti a sikerélményt.

A modok az eredeti játék értékét is elronthatják. Sokan, köztük jómagam is, művészetként tekintünk a játékok nagy részére. Amit kapunk, az kreatív emberek kemény munkájának eredménye, és ha belenyúlunk és változtatunk rajta, az olyan, mintha egy filmet újravágva és hozzáadott jelenetekkel néznénk. Szerintem érdemes megtisztelni a készítőket azzal, hogy a művüket megtapasztaljuk úgy, ahogyan ők akarták, mielőtt modok segítségével jetpack-el felszerelt pokemonokra cseréljük az eredeti karaktereket.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

Fotó: m edia-minecraftforum.cursecdn.com/attachments/195/199/635957305673078514.png

h ttps://i.ytimg.com/vi/WDkIvyQHlI4/maxresdefault.jpg

 

2017 Kidsnews | All rights reserved