MondoConos MondandónC


kidsnews (127éves) - 4 éve

A Mondo ugyan minden évszakban szervez hasonlóan nagy volumenű eseményt a fiatalok számára, mégis kétségtelenül még mindig a Nyári MondoCon a legnépszerűbb hazai animés találkozó, köszönhetően az iskolai és a vizsgaidőszak végének, valamint a jó időnek. Utóbbival az elmúlt években nem kényeztettek el minket az égiek, de a tavalyi év hideg és esős időjárását idén sikerült megúszni, és kimondottan Con-barát időt fogtunk ki ezen a július közepi hétvégén: nem volt rekkenő hőség, de a lengébb jelmezekbe sem fagytak bele a cosplayerek, és eső is csak pont annyi jutott, hogy leverje a port.

Bár a Hungexpo területének ezúttal csak a megszokottnál kisebb részét nyitották meg a több ezer látogató számára, mégsem volt zsúfoltságérzetünk, köszönhetően a szabadtérre kihelyezett Nagyszínpadnak, valamint annak, hogy a már említett jó idő lehetővé tette a kinti fűben való letelepedést. Sajnos a kisebb terület egyben azt is jelentette, hogy a már megszokott rajongói csoportok kiállításai erősen megcsappantak, a korábbinál jóval kevesebb klub képviselte magát asztalokkal, de ezt a szervezők igyekeztek minél több és változatosabb programmal és előadással ellensúlyozni.

A programok közül az egyik legnagyobb és legizgalmasabb újítás a Con Arénában látható pankráció volt, ami idén először szerepelt a MondoCon kínálatában. De volt mellette rengeteg workshop, ahol készíthettünk többek között táskadíszt, nyakláncot és Steampunk Goggles-t is; volt rohamosztagos kiképzés és kardvívás, és mint minden évben, most is tömegeket mozgatott meg a Just Dance és a karaoke verseny is. Azoknak pedig, akik az aktív részvétel és szereplés helyett az előadásokat részesítik előnyben, a Geeks & Craft Korner nyújtott előadásokat a legkülönfélébb témában.

Bár a MondoCon önmagát animés és geek eseménynek pozícionálja, és a kis színpad nevében is szerepel a ’geek’ megjelölés, de valójában a kocka szekció erősen háttérbe szorult. Nem csak a rajongói klubok száma és jelenléte csappant meg, de az erre a színpadra kiírt programok nagy része is jellemzően a keleti témakörökre, valamint a craftra összpontosított.

Az egyetlen ízig-vérig kockának mondható program a Marvel Magyarország vezetőinek előadása volt a Marvel Filmes Univerzum teremtéséről. Sajnos a korábbi évek Kocka Kerekasztala idén már nem csak a Nagyszínpadról, de az egész rendezvényről kiszorult, így a közönségnek be kellett érnie az animés kerekasztallal, a cosplay kerekasztallal, valamint a youtuber kerekasztallal.  A kockák visszaszorulása ugyanakkor kedvezett a gamereknek, ezen a vonalon a MondoCon egyre erősebbnek mutatkozik: nem csak youtuberekkel, de League of Legends, Heartstone, Mortal Kombat és Tekken7 versenyekkel, valamint rengeteg PC Guru előadással is készült a PC-k és konzolok szerelmesei számára.

A Con legnépszerűbb eseményei idén is kétségtelenül a cosplay versenyek voltak. Szombaton a Craftmanship kategória egyéni és csoportos nevezőit láthattuk a színpadon, míg vasárnap az Eurocosplay versenyzői mérették meg magukat. A Craftmanship versenyen rengeteg színvonalas és szórakoztató jelmezhez volt szerencsénk, ebben a kategóriában évről évre egyre jobb cosplayerek bukkannak fel. Ugyanezt sajnos – az egyébként rendkívül nívós – Eurocosplay versenyről most nem mondhattuk el: idén összesen öt versenyző gondolta úgy, hogy méltó a jelmeze arra, hogy hazánkat képviselje a külföldi versenyen, és ebből mindössze kettő volt valóban kellően színvonalas.

Paszuly és Yuriko meseszép és a legapróbb részletekig kidolgozott cosplaye, valamint kettejük performansza miatt azonban megérte végignézni a versenyt. Mindkét lány maradandót alkotott, a zsűri végül Yuriko mellett tette le a voksát, így idén októberben ő fogja Magyarországot képviselni a Londonban megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen.

A versenyek mellett a hazai és külföldi előadóművészek és cosplayerek is vonzották a közönséget. Jelen volt Lippai László szinkronszínész (aki többek között a Harry Potter-filmek Mógus professzorának, A Gyűrűk ura Tuk Peregrinjének és Son Gokunak is kölcsönözte a hangját), de a zsűri tagjai közt láthattuk a gyönyörű és tehetséges ukrán modellt, Misaki Sai-t, valamint a világhírű olasz cosplayert, Leon Chirót is, aki évről évre egyre több magyar rajongót hódít meg.

A szervezők mindenre gondolnak, a fiatalok, valamint a vidékről érkezők kedvéért indítanak ezeken a napokon ingyenes Con buszt, ami az Örs vezér tere és az Expo között közlekedik. Sajnos ez utóbbira, mint minden évben, idén is nagyon sok volt a panasz, mert magyar népmesékbe illően hol járt, hol nem járt; így továbbra is azt javasoljuk, aki teheti, inkább gyalogoljon valamelyik metrómegállótól.

Javult azonban a helyzet az étkezési lehetőségeket illetően. Arra a szervezők most is kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a Con területére ne kerülhessen be alkohol, de a korábbi években az európai konyhához szokott látogató – ha nem akart ázsiai ételekkel kísérletezni- csak gourmet-árakon juthatott hozzá a kézműves hamburgerekhez is. Úgy fest, végre áttörést értünk el e téren, és a szervezők felismerték, hogy jobb, ha a látogatók a büfé helyett kiállítók pultjainál költik el a zsebpénzük javát: idén már kimondottan diákok pénztárcájához igazított árakon is lehetett kapni hot-dogokat és szendvicseket, de akár almát is.

Végezetül, ha Con és fiatalok, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a Free Hug jelenség mellett sem, ami úgy fest, mostanában új irányt kezd venni. A Free Hug tábla (egy olyan tábla, vagy papírlap, amit a tulajdonosa folyamatosan magánál hord, jelezve, hogy őt bárki szabadon megölelheti) egy olyan, Ausztráliából indult kezdeményezés, melynek lényege, hogy egy kis szeretetet és törődést adjunk egymásnak egy olyan korban, ahol az emberi kontaktus fizikai megnyilvánulása, az érintés egyre inkább kiveszőben van.

A bátortalan és szociális interakcióktól félő fiataloknak a Free Hug tábla segít, hogy kapcsolatot építsenek ki a hasonszőrű idegenekkel. Ha valakinél ilyen táblát látunk, ahhoz bármikor oda lehet menni, és meg lehet ölelgetni az illetőt. Ez a kezdeményezés azonban mostanra kicsit más irányt vett, legalábbis itthon: a mostani Free Hugosok úgy érezték, a náluk hordott tábla felhatalmazza őket arra, hogy ők maguk is azt öleljenek meg, akit csak szeretnének, függetlenül attól, hogy a másiknál van-e tábla, vagy nincs.

Ez néha kimondottan tolakodó magatartást eredményezett, és bár nagyobb atrocitás nem ért senkit, remélhetőleg a szervezők a következő eseményen már odafigyelnek a jelenség megfékezésére. Különösen azért, mert a cosplayerek számára egy kéretlen ölelés egyben a jelmez sérülését is jelentheti, és ha tartósan aggódniuk kell a sérülékenyebb részek miatt, akkor idővel az összetett és izgalmas cosplayek helyett az unalmasabb és „nyúzhatóbb” jelmezeket fogják kihozni a Conra – ez pedig mindannyiunk számára veszteség lenne.

Összességében idén nyáros is egy nagyon színes és szórakoztató hétvégében volt részünk, ahol sok remek program közül választhattunk.  Izgatottan várjuk a folytatást októberben, az Őszi Mondoconon.

Rékási Nóra Márta

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép:mondo

2017 Kidsnews | All rights reserved