Műtüdő a városnak: légtisztító mohafal Óbudán


kidsnews (127éves) - 4 éve

A tudomány vívmányait sokszor tekintjük a természet ellenségének, ami az ipart és a gazdaságot szolgálja. Szerencsére egyre több az olyan fejlesztés, ami a természetkárosító hatásokat próbálja visszaszorítani, vagy helyrehozni.

A nagyvárosok levegője az emberi tevékenységnek köszönhetően továbbra is egyre szennyezettebb. Sok helyen, különösen Ázsiában, a lakosságot is nagy mértékben érinti. Egyre több egészségkárosodást, illetve haláleseteket idéz elő ez a nem kívánt jelenség. A légszennyezettség azonban Magyarországon is megkerülhetetlen probléma, főként az ipari létesítmények, a fosszilis energiahordozók égetésével dolgozó erőművek, a nagy forgalmat lebonyolító, de kis áteresztőképességű utak közelében. A legbiztosabb megoldás persze az lenne, ha felhagynánk a levegőt szennyező tevékenységekkel, de ez elég kivitelezhetetlennek látszik, az energiafogyasztás, vagy az autók használata továbbra sem csökken.

A német székhelyű Green Solutions nevű vállalkozás viszont egy olyan berendezéssel rukkolt elő, ami a városi levegő megtisztításában lehet nagy segítség. Berendezésük, amit CityTree-nek kereszteltek, mindössze három négyzetméter alapterületű, mégis 275 fa légtisztító „teljesítményét” váltja ki. Egy kisebb erdő munkáját végzik el tehát ezen a rendkívül kis helyen nagyon nagy számban éldegélő mohák, amik egy áramot ugyan nem igénylő, de mégis mesterségesen fenntartott rendszerben működnek. A köztük átfújt levegőből szűrik ki az emberi szervezetre káros anyagokat, majd azokat biomasszaként tárolják. Tina Hensel, a cég sajtókapcsolatokért felelős menedzsere most az Óbudán kísérleti jelleggel beüzemelt CityTree kapcsán is mesélt arról, hogyan is működik ez az egyedülálló növényi alapú légszűrő:

– A CityTrees „nem élő” részeinek az élettartama 10-20 évig terjed, de a moha és a takaró növényzet élettartama mindössze 5 év, ezt követően azt cserélni kell. – mondta. – A levegőben lévő mérgező anyagok, a szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, többféle szemcseméretű porok, a dízelből származó korom, a füst több évvel csökkentik a városban élő lakosság várható élettartamát, különböző légúti betegségeket okozva. Mivel azonban a városokban élő növények számukat tekintve jelentős hátránnyal indulnak ellenünk, képtelenek ezt a növekvő szennyezést kompenzálni, ezért az ilyen innovatív légtisztító technológiák használata némi enyhülést hozhat nekünk városlakóknak.

 Forrás:

kidsnews

2017 Kidsnews | All rights reserved