Nyakunkon a „mileszekhanagyleszek”


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Gyakran félünk a változástól, nem merünk belevágni új dolgokba, mert gyávák vagyunk elhagyni a komfortzónánkat – és a pályaválasztás is pont ilyen… Talán ahhoz tudnám leginkább hasonlítani, amikor egy sötét szobában keresem az asztalon a csokit, amit még reggel tettem oda. Tudom, hogy ott van, de mégis vakon tapogatózok…

Kevesen vannak oda a kötelező olvasmányokért, mert olykor egy másodfokú egyenletet nincs időnk megoldani, nemhogy egy háromszáz oldalas könyvet elolvasni, de be kell valljam, Az öreg halász és a tenger című regény megtanított egy fontos dologra. Hemingway azt írja benne, hogy: 

„Most ne azon tanakodjál, hogy mid nincs. Azon törd a fejed, hogy mihez tudsz fogni azzal, amid van.” Ez az élet alapigazsága.

És arra, hogy mi leszek, ha nagy leszek, szintén így érdemes tekinteni: tudnom kell, hogy mi az, amiben jó vagyok, és mi az, amiben kevésbé. Természetesen ezen kívül is még több szempont van, amit pályaválasztásnál figyelembe kell venni, de ha mindent végigrágva még így is több szak között dilemmázol, én azt ajánlom, írd fel egy papírra a hozzád legközelebb álló szakokat, majd érvelj: mi szól ellene és mi mellette.

Utána már sokkal könnyebb lesz dönteni; fontos, hogy ne mások véleményére hallgass! Úgy a legjobb, ha a munkád egyben a hobbid is. Sokkal jobb minden nap boldogan menni munkába, mint duzzogva és sírva. Vagy nincs igazam? Fel a fejjel! Ha nekem is sikerült, akkor neked is fog!

Nagyon sokáig kriminál-pszichológus szerettem volna lenni, ám mikor másodikos lettem a líceumban, akkor jöttem rá arra, hogy a matematika a titkos szerelmem. Mindenkinek vannak „rejtett képességei”, csak meg kell őket találni. Minden hozzáállás kérdése, ezt ne feledd!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kep: pixabay,kidsnews

2017 Kidsnews | All rights reserved