A pénz beszél, de nem focizik


Poscher Dominik (21éves) - 4 éve

Manapság a vezető sportágakban hatalmas pénzek mozognak, mindezidáig elképzelhetetlennek tűnő átigazolási összegek látnak napvilágot. A 21. századi labdarúgásra ez az állítás hatványozottan igaznak mondható, a realitást nélkülöző vételárak az egekbe szöktek az elmúlt évek során.

Természetesen nem csak ezen a téren beszélhetünk eurómilliókról. A játékosok fizetésétől kezdve, a Bajnokok Ligája küzdelmei során kiosztott pénzeken keresztül, az Európa-bajnokság, valamint Világbajnokság megrendezéséhez szükséges költségeken át, egészen a jegy-, illetve mezeladásból származó bevételekig bezárólag, milliárdnyi összetevő támasztja alá sokak kijelentését, mely szerint a futball egy gigantikus üzlet. Ugyanakkor, amíg az öltözőfolyósok csapjából nem aprópénz folyik, valamint a góltól nem egy tízdolláros fogja megvédeni a csapatot, továbbá a játékvezetőt nem egy bankár fogja megtestesíteni, s ő nem egy malacperselyt fog a kezdőkör közepére helyezni, hogy aztán az aktatáskája földre tételével jelt adjon a kezdésre, addig a labdarúgás nálam marad egy 90 perc élvezetet nyújtó “labdakergetés”, melyben nélkülözhetetlenné vált a pénz szerepének előtérbe kerülése.

 

A cikk elsősorban Neymar nyári költözködésének, valamint a Paris Saint-Germain shoppingjának apropóján született meg. A katari befektetőkkel fémjelzett klub 222 millió eurót kifizetve jutott hozzá a brazil csillag játékjogához, ezzel megbontva a barcelonai Messi-Suarez-Neymar támadó triót. Emellett a jövő nagy ígéreteként számon tartott, de már most, 18 évesen a leggólveszélyesebb csatárok közé sorolt Kylian Mbappét vette 1 évre kölcsönbe a PSG a francia riválistól, a Monacotól, annak fejében, hogy jövőre 150-200 millió eurós árért végleg megszerezné a fiatal játékost. Mostanáig a Manchester United és a Real Madrid között 2009-ben nyélbe ütött transzfer, Cristiano Ronaldo 94 millió euró ellenében Spanyolországba történő átigazolása jelentette az abszolút rekordot e tekintetben, immár azonban Neymar minősül a földkerekség legdrágább futballistájának.

A brazil 5 évet húzott le Barcelona-játékosként, mígnem visszautasíthatatlan ajánlattal állt elő a PSG. Neymar a világ egyik legnagyobb klubját volt kénytelen elhagyni, ugyanakkor a francia együttesben rejlő lehetőségek, így a vezérszerephez jutás, valamint az együttes által hőn áhított Bajnokok Ligája-cím, természetesen a Ligue 1-elsőség mellett, a távozás miértjére adhatnak magyarázatot. Értjük ez alatt azt, hogy csillagászati összegű fizetéstől eltekintve mi vezérelhette a támadót a döntéshozatalban. Felesleges lenne most ecsetelni, hogy hány másodperc alatt jut hozzá egy átlagos magyar ember keresetéhez, hiszen elvenni azt nem lehet tőle, valamint nem véletlenül áldozza életét a labdarúgásnak, az őt jellemző páratlan technika sem vele született képesség. Az „utolsó centért is megdolgozott” mondással összefüggésbe ugyan nem igazán hozható, de amennyiben a nem mindennapi tudás szerencsével is párosul, akkor ebben a sportágban mindenkinek – a szó szoros értelmében – van keresnivalója.  Arra a kérdésre, hogy a Barcelonának mekkora fejtörést fog okozni egyik nagy sztárjának nélkülözése, majd az eredmények adnak választ, mindemellett ez a bevétel olyan summát jelent számukra, amellyel meg lehet alapozni a jövőt az elkövetkezendő átigazolási időszakokat figyelembe véve. A Paris Saint-Germain pedig egyúttal hatalmas marketingfogásba is beruházott, a szezon végi trófeaszám tanúskodik majd a befektetés helyességéről, avagy kudarcáról.
Mbappénál hasonló a helyzet, habár egy kiemelkedő idényt követően talán azért mégiscsak elhamarkodottság ekkora volumenű összegről beszélni, pláne egy tinédzsernek számító játékos esetében.

 

Mindeközben a 2017-es évben két nagy ikontól is kénytelen volt búcsút venni a futballvilág, miután Frank Lampard és Francesco Totti egyaránt a visszavonulás mellett döntött. Mindkét labdarúgó klubhűségével véste be magát a történelemkönyvekbe, illetve azzal a mérhetetlen alázatossággal, mellyel mindvégig fel voltak vértezve pályafutásuk alatt. Az olasz és az angol játékosnak szinte már az arcvonásaikból lerí a tisztelet szeretett sportáguk iránt, a pályán nyújtott teljesítményükkel pedig igazolták, minden egyes összecsapáson alárendelik magukat a csapatnak. Totti 13 éves kora óta szerepelt az AS Róma színeiben, nem csoda hát, hogy az ott töltött évek, s az elért sikerek tükrében május 28-án egyedi búcsúztatásban volt része a Genova elleni mérkőzést követően a Stadio Olimpicoban.  Lampard 13 évig „szolgált” Londonban, és noha visszavonulását már az amerikai New York City alkalmazásában állva jelentette be, neve hallatán csakis a Chelsea csapatával lehet azonosítani.

Zajlanak az események mindenütt, csapatot váltó kiválóságokban idén nyáron sem szenvedtünk hiányt, de hogy az erősítések vajon mire lesznek elegendőek, valamint a távozók milyen mértékben befolyásolják a csapatok produkcióját, arra immáron a 2017-2018-as idény tartalmából derül fény.

 

 

 Forrás:

Kép 1, kép2, kép3: kép

 

2017 Kidsnews | All rights reserved