Pirotechnikus


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ez az interjú minden szempontból rendhagyó számunkra, nem csak azért, mert egy különösen veszélyes területbe nyerhetünk betekintést, hanem mert egy olyan művelőjével beszélgethetünk, akinek katonai (biztonsági) okok miatt nem közölhetjük sem az arcát, sem a nevét, de még a munkavégzésének helyszínét sem nevezhetjük meg nyilvánosan. Így nem csoda, hogy hosszas szervezés után, különös izgalommal beszélgettem e ritka és titokzatos szakma képviselőjével.

Te mit mondanál, mi a szakmád?

Pirotechnikus, bár a pirotechnikát ma legtöbben tűzijátéknak hiszik, pedig az annak csak az egyik ágazata. Valójában a pirotechnika ma már jelen van az élet rengeteg területén, a színház- és filmművészetben, az iparban, az autóink légzsákjában, vagy pirotechnikai biztonságiöv-feszítőkben, mezőgazdaságban, bányászatban, vagy a hadászatban,  az építőiparban… vagyis mindennapjainkban olyan apróságokban is, mint a gyufa, a szülinapi tortán lévő törpe tűzijáték… ezek mind-mind pirotechnikai termékek, ha jól belegondolsz.

Persze az űrkutatás vagy a hadiipar sem lenne pirotechnika nélkül, a rakéták hajtóműveit manapság is pirotechnikai termékkel gyújtják be. Ezek mind külön szakágai a pirotechnikának, de persze ez nem jelenti azt, hogy az a pirotechnikus, aki az űrkutatásban dolgozik, az nem tudna egy színházi fényeffektet megcsinálni… inkább azt, hogy egy-egy szakág az adott terület anyagaihoz még jobban ért.

És mit jelent a pirotechnika, mert az már kiderült, hogy nem pusztán a tűzjáték?!

Nem valóban, a pirotechnika nem tűzijáték. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, ez tulajdonképpen vegyészet,a kémia olyan speciális területe, ahol olyan anyagokat, vegyületeket, keverékeket alkalmaznak, sőt gyártanak és kutatnak vagy fejlesztenek, amelyek elégése irányított, azaz előre meghatározható módon hang-, fény-, láng-, füst-, köd- szikra- illetve gázképződéssel jár.

 

 

Gyerekként mind szeretünk a tábortűz körül lebzselni, bámulni a tüzet, beledobálni ezt azt, de miért lesz az emberből pirotechnikus? Volt valami izgalmas élmény, ami meghatározta, hogy ezt a pályát választottad?

Ha arra gondolsz, hogy valami olyat dobtam a tűzbe, amit nem kellett volna, és így módjuk robbanást idéztem elő, vagy éreztem, hogy engem jobban vonz ez a tűz, a robbanás, akkor csalódást fogok okozni, mert semmi ilyen nem volt. Ha jobban belegondolok, akkor egyszerűen csak nagyon szerettem a kémiát, volt egy remek kémiatanárom, aki ahelyett, hogy a periódusos táblázattal, vagy száraz képletekkel tömte volna a fejünket, mindig kísérletezett velünk, sőt nemegyszer voltak rosszul elsült kísérletek is. Még ma sem tudom, hogy ez véletlen, vagy szándékos volt-e a részéről, csak azért, hogy egy kis izgalmat vigyen az osztály életébe. Talán ő volt az, aki a vegyészeti pályára terelt.

Hogyan lehetsz pirotechnikus?

Hát ez nem olyan egyértelmű, mint sok más terület esetében, persze vannak képzések, de ezt először is vegyész elővégzetséghez kötik, majd nagyon sok gyakorlati időhöz, és ha ez mind megvan akkor még további (3 szintes) pirotechnikai képzéseket kell elvégezned.

Hogyan képzeljük el a munkád? Laboratórium vagy gyár, ahol dolgozol? Milyen körülmények között?  Mennyire veszélyes a munkád?

Nagyon veszélyes persze, de mint minden területén a vegyészetnek vagy az iparnak, veszélyeknek vagy kitéve, veszélyes lehet egy malom is, mert a finom lisztpor ugyanúgy képes berobbanni, mint a puskapor.

Természetesen a mi munkánkban magasabb a kockázat, mert nagyon tűzveszélyes anyagokkal dolgozunk. Pont ezért nagyon sok speciális előírás van. Hogy néhányat megemlítsek neked, nekünk mondjuk kifejezetten veszélyes lehet az az elektromos energia, ami a testben, vagy a testen lévő és hozzádörzsölődő ruhák miatt fejlődik. Amikor te ilyen töltöttségben hozzáérsz a másikhoz, vagy egy tárgyhoz, és az kisül, ez neked általában csak kisebb kellemetlen érzéssel párosul.

Nálunk ez a munkánk során akár beláthatatlan következményekkel járhat, így például amikor mi bemegyünk a munkahelyünkre, földelni kell magunkat, vagy ugyanezen okból speciális ruházatot kell, hogy viseljünk. Egészen más az épület megépítése és szigetelése, minimalizáljuk például az áram használatát. Mindent kézzel, speciális edényekben készítünk.

Te melyik iparágban dolgozol, melyik a kedvenc területed?”

Én a hadiiparban. De a legérdekesebb szerintem a tűzijáték készítés, ami valahol félúton lehet a művészet és tudomány között. Valójában a tűzijátékkészítés a tűzfestés, az időzítés, és a hanghatások művészi keverése.

Lehetne még mondjuk egy augusztus 20-i tűzijátékot tovább fokozni?

Persze, mindig mindent lehetne. 🙂 Kérdés, hogy megéri-e. Ma már vannak olyan rakéták, amiknek 50-60 cm az átmérője, és 1 km magasságba felmegy a robbanás előtt, de ezt már Európában nem is nagyon engedélyezik, mert annyira veszélyes a szállítása.  De ha felmentek a videómegosztó csatornákra, és rákerestek japán, olasz vagy máltai tűzijátékokra, látni fogjátok, hogy elképesztő dolgokra képes napjainkban a pirotechnika.

Mennyire valóságos az, amit a filmekben, kémsorozatokban látunk? Tényleg sima háztartási anyagokból lehet robbanó anyagokat előállítani?

Valóságos, ha robbanóanyagot akarsz előállítani, azt bármikor meg tudja egy jó vegyész csinálni, nem is kell pirotechnikusnak lenned. De nem ajánlanám, hogy ezt kipróbáljatok, mert ezek az anyagok instabil vegyületek. Legtöbb esetben nem az a kérdés, hogy képes vagy-e előállítani hétköznapi anyagokból robbanó anyagot, hanem hogy képes vagy-e uralni robbanást. Az ilyen kísérletek majdnem mindig balesettel, égéssel végződnek.  Ha érdekel benneteket ez a terület, inkább kérjétek meg a kémia tanárotokat, hogy kémiaóra keretein belül csináljatok pár kísérletet. Például egy jó kis lángfestéshez minden anyag megtalálható bármelyik kémia szertárban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved