Somlói galuska, ahogy apukám készíti
- ½ piskótatorta alap
- ½ piskótatorta alap kakaós
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 liter tej
- 1 rum aroma
- mazsola, ha szereted
- kakaópor
- 50 dkg tört dió
- csokiszósz
- tejszínhab
Elkészítés
1
A rumos aromát egy kis vízzel, mondjuk fele-fele arányban elkeverjük, és a mazsolát beleáztatjuk (fontos: lepje el, ha sok mazsolát használsz, érdemes több vízzel keverni)
2
Készítsük el a vaníliapudingot, nem tudom milyen van otthon neked, szóval fordítsd meg a tasakot, olvasd el, mit javasol a gyártó és annak megfelelően készítsd el a pudingot. (Nekem főzős volt itthon, így két csomag pudingpor + 1l tej és cukor hozzáadásával készítem)
3
Ha kész, tedd félre (hűlni, vagy állni)
4
A kétféle (ha csak simát kapsz, az sem a világ vége) piskótalapból törj kisebb-nagyobb darabokat (én 2-5 cm nagyságúakat törtem, a tál magasságát érdemes figyelni, mert rétegezni fogjuk, legjobb 2-3 emeletet építeni a végére). A sima és a kakaós darabokat vegyesen helyezd a tálad aljába, első szintnek.
5
Amikor piskótadarabok megvannak, fogd a mazsolás- rumos- vizes kotyvalékot, nyúlj bele a piskótás tál felett és vegyél ki mazsolákat, majd úgy szórd szét a piskótán, hogy a rum aromás vízzel „fröcsköld” össze a piskótákat. Arra figyelj, hogy a piskótákra csak permetezz, nem kell, hogy ússzanak a rumaromás vízben.
6
Jöhet egy adag dió (én durvára törve szeretem, de ez ízlés dolga, ahogy te gondolod)
7
Majd egy szint vanília puding, az a jó, ha a puding össze-vissza befolyik a piskóták közé.
8
Majd kezdődhet minden elölről, újra piskóta, rumaromás víz, plusz mazsola (ha használsz) dió, vanília puding mindezt ismételd, amíg meg nem telik a tálad, amiben készíted.
9
Tetején a záró vanília réteget, amikor kihűlt, szórd meg finoman egy kis kakaóporral.
10
Hagyd állni egy kicsit a hűtőben! Általában én egy nappal előtte készítem el, így van ideje az ízeknek összeérni.
11
Tálaláskor kanállal vagy fagyikanállal szedjél ki az általad elkészített alapból a tálaló tálkákba, aminek a tetejére tejszínhabot nyomj, és öntsd nyakon egy kis csokiszósszal.
Ennyi 😊
Jó étvágyat!