Számadó Máté ötödik az Olasz Kupán


kidsnews (127éves) - 4 éve

A korábbiaknál még erősebb Mini GP-mezőnyben az adriai pályán Máté a hetedik helyről rajtolva az ötödik pozíciót szerezte meg mindkét futamon a kupasorozat utolsó fordulóján. A 12 éves magyar reménység ezzel az év végi elszámolásban is ötödik lett, felülteljesítve a csapat elvárásait.

Az esős időjárás miatt a pénteki és szombati szabadedzések során a szokásosnál kevesebb kört tett meg a Förch Junior Team versenyzője. Ez néhány beállítás kipróbálására és egyéni legjobbja megjavítására volt elég. A Római Régió Bajnokság leggyorsabbjai is részt vettek ezen a fordulón, mivel lehetőségük volt egy kialakulóban lévő márkabajnokság gépeit tesztelni. Máté motorján a karburátor gumicsonkja megrepedt az időmérő edzésen, ez a kigyorsításoknál okozott hátrányt, így a hetedik köridőt motorozta. A bajnokságot vezető ellenfeléhez képest a korábbiaknál kisebb hátrányt tudhatott magáénak, a római régió legjobbjai ékelődtek be közéjük.

A szoros mezőnyben két helyezést előre lépve mindkét futamon az ötödik lett. Tempóját nézve nem volt lassabb a dobogós pilótáknál, azonban a harmadik sorból rajtolva már az első körökben hátránnyal jött mögöttük. Ezt az előle rajtolók megelőzése után már nem tudta ledolgozni.

Az ötfordulós sorozat, az adriai pályán kezdődött és fejeződött be. Az év eleji adriai futamon Máté a kilencedik helyet szerezte meg. A 12 éves pilóta a további versenyeken folyamaton gyorsult, egyre magabiztosabban előzött. A szezon alatt dobogón is állt, hiszen Laghiban a harmadik helyen ért célba. Az év végi összesítés 29 fiatalt tartalmaz, Máté közülük szerezte meg az összetett ötödik helyezést.

Eredményével nem csak saját csapata elvárásait múlta felül, hanem meglepte az olasz ellenfeleket is. Mint tudjuk, az olaszoknál más megítélésben működik a motorsport, az utánpótlás versenyeken is csapatbajnokság zajlik, komoly konstruktőri munkával. Futamról futamra másképp néztek „a magyarra” hiszen folyamatosan gyorsult és egyre előrébb végzett. A szezonban Máté négy új pályát ismert meg, hiszen korábban az olaszoknál nem versenyzett.

Számadó József, Máté édesapja, nagyon büszke a fiára: „Ezzel az eredménnyel, Máté az év végi elszámolásnál bekerült a TOP 5-be amire a szezon elején – látva az ellenfelek felkészültségét és technikai előnyét – nem is gondoltunk!”

Edzője szerint öröm Mátéval együtt dolgozni. “Folyamatosan gyorsul és fejlődik, megcsinálja, amit kérek. Az idei évben bedobtuk a mélyvízbe, és megállapíthatom, nagyon jól vette az akadályokat. Folyamatosan a TOP 10-ben végzett, pályaismeret nélkül, sokszor technikai hátrányban. Remélem, egy szép karrier kezdetét látjuk, és nem vész el támogatók hiányában, mint oly sok magyar.” – nyilatkozta.

Mátéra meg két verseny vár az idén, a Cseh-szlovák-magyar Bajnokság következő fordulója Dlhában lesz, ahová a pontverseny éllovasaként érkezik.2017 Kidsnews | All rights reserved